:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 15. 11:33

Jó hír az e-kereskedőknek: túl nagy lett a Temu

Jócskán meghaladja a Temu havi átlagos vásárló/felhasználószáma azt a küszöbértéket, mely felett egy szolgáltató vagy piactér működését automatikusan szigorúbb keretek közé kell szorítani az Európai Unióban.

Az Európában éppen egy éve megjelent kínai Temu piactér ijesztő gyorsasággal tarolta le szinte a teljes régiós e-kereskedelmi szektort, elsősorban rendkívül nyomott árainak köszönhetően - mely a kritikusok egy része szerint valójában dömpingárazásnak minősül.

A küszködő riválisok számára talán az első jó hír idén, hogy a Temu mostanra már jócskán átlépte azt a határt, mely felett az Európai Bizottság online óriásplatform (very large online platform, azaz VLOP) státuszba helyezheti a PDD Csoport által üzemeltetett webshopot. Ez egy rakás új kötelezettséggel járhat a platform számára, mely már eleve a hatóságok célkeresztjébe került több uniós tagállamban - köztük Magyarországon is.

Az Európai Unió 2022-ben hatályba lépett, ám csak idén év eleje óta kötelezően alkalmazandó Digital Service Act-je (DSA) meghatározza, hogy azok a platformok, amelyek 45 millió felhasználót elérve az Unió lakosságának több mint 10%-ához eljutnak, rendszerszintűnek minősülnek, és nemcsak a saját kockázataik ellenőrzésére vonatkozó konkrét kötelezettségek hatálya alá tartoznak, hanem egy új felügyeleti struktúra hatálya alá is.

temu_guy

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Temu saját bevallása szerint a márciusban zárult féléves időszakban már a 45 milliós határt jócskán meghaladóan, havonta átlagosan 75 millióan vásároltak a cégtől - a Reuters riportja szerint ezért az Európai Bizottság már felvette a kapcsolatot az üzemeltetővel a továbbiakat illetően, ami vélhetően egyet jelent azzal, hogy a Temu rövidesen VLOP státuszt kap majd a Bizottságtól.

A teljesség igénye nélkül a VLOP-kra az alábbi kötelezettségek vonatkoznak a kijelöléstől számított negyedik hónapot követően:

  • kapcsolattartó pont létrehozása a hatóságok és a felhasználók számára
  • bűncselekmények bejelentésére vonatkozó szigorúbb kötelezettség
  • felhasználóbarát szerződési feltételek létrehozása
  • legyen átlátható a reklámozás, az ajánlórendszerek vagy a tartalommoderálási döntések tekintetében

Bár a DSA elsősorban a közösségi szolgáltatások, illetve az ott megjelent tartalmak megregulázásáról, azok moderálásával kapcsolatos szabályokról szól, illetve bizonyos többletjogokat biztosít a felhasználók számára, a jogszabály ugyanakkor előírja a hamis árucikkekkel, illetve az azokat forgalmazó kereskedőkkel szembeni hatékonyabb és gyorsabb fellépést is.

A Temuhoz hasonlóan a szintén kínai Shein is rövidesen VLOP-kijelölést kaphat, miután a ruházati termékekre fókuszáló e-kereskedő múlt hónapban már 108 millió vásárlót szolgált ki az EU-ban.

Az Európai Bizottság eddig három e-kereskedőt, illetve online piacteret jelölt ki online óriásplatformnak, ezek az amerikai Amazon, a német Zalando és a kínai Aliexpress.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 21:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.