:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 12. 14:30

Áll a bál az Adobe-nél a felhasználási feltételek miatt

Több ügyfél is az előfizetése lemondásával fenyegetőzött, miután az Adobe homályos módosításokat vezetett be szolgáltatásai felhasználási feltételeiben. A cég ezért jövő héten új feltételeket vezet be, amelyek tisztázzák, mit tehet és mit nem tehet a felhasználók adataival.

Az előfizetők felháborodását követően az Adobe egyértelműsíti és kiegészíti szolgáltatásai felhasználási feltételeit azzal a kikötéssel, hogy elmondása szerint „soha” nem használja fel az ügyfelei által készített tartalmakat képzési célokból a generatív AI-technológiákhoz, és még számos más tételt.

Az Adobe-ügyfelek a múlt héten figyeltek fel egy felugró ablakban megjelenő tájékoztatásra, mely szerint frissültek a használati feltételek, amiket kötelező elfogadniuk az alkalmazáshoz való további hozzáféréshez. Az új kikötések szerint a felhasználónak bele kell egyeznie abba, hogy a cég számára széles körű engedélyt adjon a felhasználói tartalmakhoz való hozzáféréshez, és az Adobe olyan technikákat alkalmazhat a felhasználói tartalmak elemzéséhez, mint például a gépi tanulás, mindezt "szolgáltatásai és szoftverei fejlesztése érdekében".

A fájlok és meglévő projektek automatizált átvizsgálását a tartalom moderálásával magyarázza a cég, amivel kiszűrné a potenciálisan illegális felvételeket. Szerepel benne az is, hogy a cég megtagadhatja a projekthez vagy a szolgáltatáshoz való hozzáférést, ha valamilyen tartalommal kapcsolatban kiderül a szabályzat sértése. A tartalmakhoz való hozzáférés olyan szempontból is aggályosnak tűnhet, hogy bizonyos vállalatoknál kifejezetten titoktartási szerződés által védett, vagy érzékeny üzleti információkat tartalmazó dokumentumokról van szó.

A feltételeket el nem fogadó kreatívoknak az éves előfizetésük lemondásával a fennmaradó előfizetési költség 50 százalékának megfelelő díjat számíthat fel az Adobe, amit azzal indokol a cég, hogy az éves előfizetés jelentős kedvezménnyel jár.

adobe_gen

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A közösségi oldalakon megszaporodtak a negatív reakciók, többen fenyegetőztek azzal, hogy tiltakozásuk jeleként lemondják előfizetésüket. Sasha Yanshin videós szerint az Adobe ezzel a húzással jogot formálna minden, a programjával készített tartalom felhasználására, ami már csak azért is őrültség, mert az előfizetők a borsos havi díjak megfizetésén felül még az elkészült kreatív tartalmakat is átengednék a cégnek.

Az Adobe blogbejegyzésben pontosította, hogy tartalomlicencelési feltételei minden felhőalapú tartalomszolgáltató cégre jellemzőek, és elismerte, hogy a feltételeket a modern technológiák hozta problémákat figyelembe véve kell módosítani. Így a jövő héten, június 18-án ismét frissíti a felhasználási szabályzatot, amely kiköti, hogy nem fogják felhasználni AI-technológiákhoz a felhasználók műveit, és hozzáteszi azt is, hogy a fájlokat csak a felhőben vizsgálják át, nem pedig lokálisan az eszközökön.

A Statista februári elemzése szerint az Adobe a grafikus szoftverek piacának vezető vállalata, a Photoshop, az InDesign és az Illustrator tervezői szoftverek együttesen mintegy 80 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkeznek. A designerek egy része már többször kifejtette, hogy úgy érzi, be van zárva a cég ökoszisztémájába, és az utóbbi években egyre fokozódik az előfizetéses árazási modellekkel kapcsolatos frusztráció. Az Adobe ezzel csak tovább növeli a feszültséget, ami az állítólag licencelt és nyilvánosan elérhető tartalmakon kiképzett generatív Firefly AI modell kapcsán már kialakult, és az aktuális ügy is arra utal, hogy leginkább a bizalommal és átláthatósággal vannak problémák az ügyfelek és a vállalat közt.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról