Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 10. 14:30

Enged a nyomásnak a Microsoft a kémfunkciót illetően

Bejelentése után nagy visszhangot kapott a Windows új, képernyőmentéseket rögzítő funkciója, de az "adatvédelmi rémálomként" is említett Recallt muszáj finomítania a Microsoftnak.

A Microsoft pár hete jelentette be a Windows 11 Recall nevű funkcióját, ami azon fejlesztések sorát bővíti, melyekkel a cég hardverfrissítésre próbálja ösztönözni a felhasználókat a fejlett AI-képességek ígéretével. Az adatvédelmi szakértők körében hamar negatív visszhangot kapott Recall öt másodpercenként készít automatikusan képernyőmentést a felhasználó kijelzőjéről annak érdekében, hogy később lekérdezéseket futtathasson a korábbi aktivitásával kapcsolatban, és így a cég szerint „könnyebben visszakereshessen tartalmakat” képeket, szövegeket, annak leírásával, hogy mit keres. Ez viszont azt is jelenti, hogy a funkció kereshet a felhasználók múltbeli tevékenységei között, beleértve a fájljaikat, fényképeiket, e-mailjeit és böngészési előzményeit.

Bár a Recall még előzetes verzióban próbálható ki, a kiberbiztonsági szakértők és a szabályozók aggodalmát már most felkeltette annak ellenére, hogy a Microsoft szerint a titkosított pillanatképeket a funkció lokálisan tárolja és elemzi, így azok nem továbbítódnak a felhőbe. Emellett használata opcionális, és a felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen jellegű pillanatfelvételek készítésére adnak engedélyt – az már erősen vitatható pont volt, hogy ugyan kikapcsolható, a Recall mégis alapértelmezetten aktivált funkció.

windowsrecall

A redmondi cég a kritikus visszhangokra reagálva a napokban bejelentette, hogy a módosításokat eszközöl a funkciói beállításai közt, a felhasználók „egyértelműbb” és átláthatóbb módon dönthetnek arról, hogy bekapcsolják-e a képernyőképek mentését, ami alapértelmezett beállításként kikapcsolt lesz.

Emellett a cég elmondása szerint további biztonsági intézkedéseket eszközöl, hogy nehezebbé tegye az illetéktelen felek számára a felhasználó korábbi tevékenységeinek visszanézését. Kötelezővé válik a Windows Hello regisztráció a Recall engedélyezéséhez, és külön hitelesítéssel (PIN, biometrikus azonosító) lesz csak lehetséges az idővonal megtekintése és a Recallban való keresés. Ezenkívül titkosítottá válik a keresési index adatbázisa.

Elsőként az Egyesült Királyság adatvédelmi felügyelősége indított vizsgálatot az új funkcióval kapcsolatban, további információkat és biztosítékokat kért a vállalattól azzal kapcsolatban, miként fogja garantálni a felhasználók magánéletének és adatainak védelmét. A frissen bejelentett változtatások is jó eséllyel a jövőbeli vizsgálatok elébe próbálnak menni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról