:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 6. 11:37

Európába is megjött a Google Gemini mobilalkalmazás

Az iPhone-felhasználók a Google appon belül, az androidosok a Google Play Áruházon keresztül férhetnek hozzá a Bard utódjának szánt asszisztenshez.

A Google februárban jelentette be, hogy eddig Bard néven ismert chatbot-szolgáltatása a jövőben a „Gemini” márka alatt folytatja tovább, ennek megfelelően elérhetővé tett Androidon és iOS-en egy új Gemini alkalmazást, de első körben csak az amerikai felhasználók számára.

Legutóbb májusban terjesztette ki a cég a mobilalkalmazás elérhetőségét több száz országgal, de csak a napokban kezdi meg az Egyesült Királyság és az európai országok felhasználóinak bevonását, akik fokozatos bevezetés során a napokban, következő hetekben már elkezdhetik letölteni a dedikált appot. Igaz, a Geminit kerülőutakon számos európai országból el lehetett érni a bejelentés előtt is a hivatalos csatornák megkerülésével egy APK fájl letöltésével. Nem olyan meglepő, hogy a Gemini viszonylag későn érkezik Európába, korábban a Bard bevezetésével is várt a cég az európai szabályozási környezetnek való megfelelés miatt.

Az app legegyszerűbben a Google Play Áruházon, vagy a Google Assistant aktiválásakor megjelenő kártyán keresztül telepíthető Androidon. Fontos, hogy a két asszisztens nem fér meg egymás mellett, a felhasználónak döntenie kell, hogy az új asszisztens aktiválódjon a "Hey Google" hangutasításra, vagy maradna a megszokott módszernél.

geminiscreenshot

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az iOS rendszert futtató eszközökön pedig a korábban ismertetett módon a Google appon belül lehet majd használni a Geminit egy dedikált fül alatt. Ugyan a szolgáltatás egy csomó nyelv támogatásával kibővült, az alkalmazás nyelvi beállításai közt nem található meg a magyar, magyarul azonban lehet vele chatelni. A Gemini használatához legalább 2 GB RAM-mal felszerelt, és Android 10 vagy annál frissebb rendszer futtató eszköz a követelmény.

A „Gemini-appok adatvédelmi központja” felületen olvasható többek közt, hogy a Google gyűjti a Gemini-appokban folytatott beszélgetéseket, a kapcsolódó termékhasználati információkat, a tartózkodási hellyel kapcsolatos adatokat, valamint a felhasználói visszajelzéseket. A keresőcég közleménye szerint az Adatvédelmi irányelveknek megfelelően használja fel ezeket az adatokat termékei és szolgáltatásai, így köztük a gépi tanulási technológiák és a vállalati termékek, például a Google Cloud javításához és fejlesztéséhez.

Az adatvédelmi szakemberek figyelmét a beszélgetések kezelésére vonatkozó passzus keltette fel leginkább, amiben a Google azt írja, hogy: „a generatív gépi tanulási modellek fejlesztése érdekében a Gemini-appokban folytatott beszélgetéseket ellenőrök olvassák el, látják el jegyzetekkel, és dolgozzák fel. A folyamat részeként a Gemini-appokkal folytatott beszélgetések még azelőtt leválasztásra kerülnek a Google-fiókról, hogy az ellenőrök látnák vagy megjegyzésekkel látnák el őket”.

A keresőcég közvetlenül arra szólítja fel a felhasználókat ennek fényében, hogy ne adjanak meg bizalmas információkat és adatokat a beszélgetések során, olyat legalábbis semmiképp ne, amit nem szeretnének harmadik fél szeme elé tárni - azok ugyanis akár a nagy nyelvi modellek további finomítása során is felhasználásra kerülhetnek.

Ugyan adott a lehetőség az adatvédelmi beállítások közt a Gemini-appokban végzett tevékenységek mentésének kikapcsolására, a rendszer ettől függetlenül még 72 órán át, azaz legalább három napig tárolja a beszélgetéseket összekapcsolva a fiókkal.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról