Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 27. 13:00

Még mindig titok egy fontos részlet a Windows 10 fizetős támogatásáról

A Windows 10 támogatási ciklusának végéhez közeledve a redmondi technológiai óriás mindent megtesz, hogy újabb kampányokban népszerűsítse a Windows 11-et, frissült a régebbi operációs rendszerekről való átállásról szóló weboldal.

Szép csendben a Windows 10 rendszerre vonatkozó tudnivalókkal bővítette a Microsoft a régebbi operációs rendszerek, köztük a Windows 7 és a Windows 8.1 támogatásainak megszűnéséről szóló weboldalát. A Microsoft frissített támogatási oldala így már három külön fülre oszlik, a Windows 10-re vonatkozó oldal finoman arra emlékezteti a felhasználókat, hogy közeleg a 2025. október 14-re tervezett kivezetés.

A határidő után a Windows ezen régebbi verziója nem kap többé ingyenes szoftverfrissítéseket a Windows Update szolgáltatástól, emellett sem technikai támogatást, sem biztonsági javításokat sem kap a Microsofttól. A felület természetesen a Windows 11-re való átállást javasolja, és tartalmazza a leggyakoribb kérdéseket az átállással és a támogatással kapcsolatban. Emellett egy összehasonlító táblázatot mutat a két operációs rendszer főbb jellemzőiről, és azt a ziccert sem hagyja ki, hogy Windows 11-et előretelepítetten futtató laptopokat árusító felületre irányítson át.

Egy fontos részlettel azonban még nem szolgál a vállalat, méghozzá azzal, hogy magánszemélyek számára mennyibe fognak kerülni az utólagos, kiterjesztett támogatási időszakban elérhető javítások.

windows

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki, tehát már a magánszemélyek is naprakészen tarthatják a régebbi operációs rendszert éves licencek útján egészen 2028-ig - jelentette be a cég tavaly év végén.

Az ESU-licenceket októbertől lehet megvásárolni azokhoz a Windows 10-es eszközökhöz, amelyeket nem terveznek Windows 11-re frissíteni. A vállalat eddig csak a vállalkozásokat érintő árképzésről adott információkat, úgy tűnik, a magánszemélyek számára kiszabott fogyasztói árakat később, a dátumhoz közeledően jelenti be a vállalat.

A Microsoft megjegyzi, hogy a kiterjesztett biztonsági frissítés inkább átmeneti, nem pedig hosszútávú megoldás. Az elsődleges cél természetesen az, hogy minél több felhasználót sikerüljön átterelni a Windows 11-re, de a már használatban lévő PC-k milliói nem alkalmasak a legújabb operációs rendszerre való áttérésre a szigorúbb hardverkövetelményekből kifolyólag. Ennek eredményeként a Windows 11 adaptációja lényegében lassabb ütemben zajlik a Windows 10 bevezetéséhez képest.

A Kiterjesztett Biztonsági Frissítés (ESU) program a legvégső választási lehetőség azon ügyfelek számára, akiknek bizonyos elavult Microsoft termékeket kell futtatnunk a támogatás megszűnését követően, speciális mennyiségi licenc-programokon keresztül érhetők el. Kritikus és/vagy fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, amelyek a termék kiterjesztett technikai támogatási dátumának lejárta után legfeljebb három évig érhetők el. Az ESU-k nem tartalmaznak új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy arculatmódosítási kérelmeket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról