Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 27. 13:00

Még mindig titok egy fontos részlet a Windows 10 fizetős támogatásáról

A Windows 10 támogatási ciklusának végéhez közeledve a redmondi technológiai óriás mindent megtesz, hogy újabb kampányokban népszerűsítse a Windows 11-et, frissült a régebbi operációs rendszerekről való átállásról szóló weboldal.

Szép csendben a Windows 10 rendszerre vonatkozó tudnivalókkal bővítette a Microsoft a régebbi operációs rendszerek, köztük a Windows 7 és a Windows 8.1 támogatásainak megszűnéséről szóló weboldalát. A Microsoft frissített támogatási oldala így már három külön fülre oszlik, a Windows 10-re vonatkozó oldal finoman arra emlékezteti a felhasználókat, hogy közeleg a 2025. október 14-re tervezett kivezetés.

A határidő után a Windows ezen régebbi verziója nem kap többé ingyenes szoftverfrissítéseket a Windows Update szolgáltatástól, emellett sem technikai támogatást, sem biztonsági javításokat sem kap a Microsofttól. A felület természetesen a Windows 11-re való átállást javasolja, és tartalmazza a leggyakoribb kérdéseket az átállással és a támogatással kapcsolatban. Emellett egy összehasonlító táblázatot mutat a két operációs rendszer főbb jellemzőiről, és azt a ziccert sem hagyja ki, hogy Windows 11-et előretelepítetten futtató laptopokat árusító felületre irányítson át.

Egy fontos részlettel azonban még nem szolgál a vállalat, méghozzá azzal, hogy magánszemélyek számára mennyibe fognak kerülni az utólagos, kiterjesztett támogatási időszakban elérhető javítások.

windows

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki, tehát már a magánszemélyek is naprakészen tarthatják a régebbi operációs rendszert éves licencek útján egészen 2028-ig - jelentette be a cég tavaly év végén.

Az ESU-licenceket októbertől lehet megvásárolni azokhoz a Windows 10-es eszközökhöz, amelyeket nem terveznek Windows 11-re frissíteni. A vállalat eddig csak a vállalkozásokat érintő árképzésről adott információkat, úgy tűnik, a magánszemélyek számára kiszabott fogyasztói árakat később, a dátumhoz közeledően jelenti be a vállalat.

A Microsoft megjegyzi, hogy a kiterjesztett biztonsági frissítés inkább átmeneti, nem pedig hosszútávú megoldás. Az elsődleges cél természetesen az, hogy minél több felhasználót sikerüljön átterelni a Windows 11-re, de a már használatban lévő PC-k milliói nem alkalmasak a legújabb operációs rendszerre való áttérésre a szigorúbb hardverkövetelményekből kifolyólag. Ennek eredményeként a Windows 11 adaptációja lényegében lassabb ütemben zajlik a Windows 10 bevezetéséhez képest.

A Kiterjesztett Biztonsági Frissítés (ESU) program a legvégső választási lehetőség azon ügyfelek számára, akiknek bizonyos elavult Microsoft termékeket kell futtatnunk a támogatás megszűnését követően, speciális mennyiségi licenc-programokon keresztül érhetők el. Kritikus és/vagy fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, amelyek a termék kiterjesztett technikai támogatási dátumának lejárta után legfeljebb három évig érhetők el. Az ESU-k nem tartalmaznak új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy arculatmódosítási kérelmeket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.