Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 23. 13:00

Látványosan meglódult a FORTRAN népszerűsége

A közel 70 éves FORTRAN és a COBOL is a világ legnépszerűbb programozási nyelveinek listáján landolt az utóbbi hónapokban, többek közt az AI-nak köszönhetően.

Az IBM által 1957-ben létrehozott Fortran áprilisban visszatért a programozási nyelvek népszerűségét mutató TIOBE index havi listájának első 10 helyezettje közé, és a májusi rangsorolásban is stabilan tartotta tizedik pozícióját, aminek jelentőségét adja, hogy ezt megelőzően legutóbb 2002 áprilisában szerepelt a nyelv a top tízben.

A Fortran programnyelv legalább akkora hatással volt a számítástechnika fejlődésére, mint a mikroprocesszor megjelenése: ez volt az első, széles körben elterjedt magas szintű programozási nyelv, amelyet ma is sokan használnak, elsősorban a mérnöki és tudományos alkalmazások fejlesztői. A Fortran népszerűségét éppen az adta, hogy lényegében nem volt más mint angol szavak és algebrai kifejezések kombinációja, amit lényegesen egyszerűbb megtanulni mint a gépi kódot. A Fortran (Formula Translator) így vált közkedveltté a mérnökök és tudósok között, akik egy egyszerű tanulási folyamat után már maguk is képesek voltak programokat írni.

Paul Jansen, a Tiobe vezérigazgatója szerint a Fortran térnyerésének egyik oka, hogy ismét megnőtt az igény a numerikus/matematikai számítások terén hatékony nyelvek iránt. Annak ellenére, hogy a fejlesztők viszonylag sok nyelv közül választhatnak ezen a területen, a Fortran előnyei vonzóvá teszik más nyelvekkel szemben. A Python gyakori választás, de ilyen téren lassú, a MATLAB licence költséges, és a C/C++ bár gyors, nem rendelkezik natív számítási támogatással. A felemelkedőben lévő Julia pedig még nem kellően érett.

Mindeközben a Fortran gyors, érett és ingyenes, így szép lassan ismét nagyobb teret nyer magának a fejlesztők körében, emellett egyre népszerűbb a képfeldolgozás területén, például a játékokban és az orvosi képalkotásban.

fortran

A másik fontos legacy nyelv, a COBOL is megjelent a top húszban év elején, és ugyan a nyelvek népszerűségének növekedése már az utóbbi években láthatóan lassan megindult, a friss indexeken látható helyezések kritikus pontot jeleznek. A COBOL-t még mindig széles körben használják mainframe számítógépeken olyan kritikus iparágakban, mint a bankszektor, az autóipar, a biztosítás stb.

A TIOBE index egy olyan képletre épül, amely számos aggregátorból gyűjt adatot, többek közt a vezető keresőmotorokban, például a Google-ban, a Yahoo-ban és a Bingben, valamint a Wikipedia- hoz hasonló webhelyeken végzett kereséseket méri. A közösségi index emellett a mérnököktől, tanfolyamoktól, külső gyártóktól szerzett adatokat veszi figyelembe. Ezért többen is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy így valóban mérhető-e egy programozási nyelv népszerűsége, de az index rálátást nyújt arra, hogy a fejlesztői közösség figyelme hova irányul, segíthet az arról való döntésben, milyen programozási nyelvet lehet érdemes alkalmazni/tanulni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról