:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 18. 12:40

A Java és a C is veszített népszerűségéből

Frissült a TIOBE indexe, ami többek közt azt mutatja, hogy a Python tartja magát, de a top tízes lista többi eleme az egyes nyelvek iránti csökkenő érdeklődést vetíti előre.

Ismét frissítette ismert indexét a TIOBE, ami a legnépszerűbb programozási nyelveket rangsorolja. A júliusban közzétett lista az elmúlt egy évre vetített időszak változásait mutatja, ami azt sugallja, hogy hamarosan jelentős átrendeződéseket lehet majd látni. A nyelvi rangsorok meglehetősen stabilak, és hosszú ideig gyakorlatilag statikusnak is tűnhetnek, ezért a júliusi kimutatás a korábbinál érdekesebb értékeket mutat.

 A C++ erősödő fenyegetést jelent a népszerűségi lista második helyén álló C-re, miközben a négy legnépszerűbb nyelv közül ez volt az egyetlen, aminek az elmúlt egy évben sikerült erősödnie, 0,79 százalékos növekedéssel 10,8 százalékos értéken áll. A legkisebb veszteséget az első helyen trónoló Python könyvelte el, mindössze mínusz 0,01 százalékkal, de így is 13,42 százalékos részesedést tudhat magának. A legdurvábban a Visual Basic népszerűsége esett -2,07 százalékkal.

tione_julius

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Közben az 1,34 százalékot erősítő JavaScript az eddigi legmagasabb 6. helyre lépett, ami a nyelv eddigi legmagasabb helyezése a TIOBE-indexen. A JavaScript legalacsonyabb, 14. pozíciója 2014 októberében volt, amikor részesedése 1,77%-ra esett vissza. Most három egymást követő hónapban emelkedett, az áprilisi 2,1%-ról a júliusi 3,11%-ra.

A korai programozási nyelvnek számító COBOL az áprilisi 0,41%-os növekedés után júliusban már 0,86%-kal nőtt, amivel bekerült a top 20-ba. A nyelv legmagasabb pozícióját 2001 augusztusában érte el, nagyon közel a grafikon elejéhez, a legalacsonyabb, 47-es pozíciót pedig egy évtizeddel később, amikor részesedése 0,28% volt.

Felmerül a kérdés, hogy mi az oka a növekedésnek, míg más nyelvek hanyatlásnak indultak. Érdemes megjegyezni, hogy a TIOBE index egy olyan képletre épül, amely számos forrásból aggregált adatot, többek közt a vezető keresőmotorokban, például a Google-ban, a Yahoo-ban és a Bingben, valamint a Wikipedia-hoz hasonló webhelyeken végzett kereséseket is figyelembe veszi a programozói tanfolyamok és külsős szállítók számai mellett.

Noha többen is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy így valóban mérhető-e egy programozási nyelv népszerűsége, rálátást nyújt arra, hogy a fejlesztői közösség figyelme hova irányul. Elképzelhető, hogy április óta több diskurzus és bejegyzés született a JavaScripttel és a COBOL-lal kapcsolatban, mint korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 13:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.