Szerző: Koi Tamás

2024. május 23. 12:05

A csúcsok csúcsán tapos a gázra az Nvidia

Az első üzleti negyedévben is sziporkázott az Nvidia, melynek forgalma és profitja az AI-gyorsítóprocesszorok iránti kitartó keresletnek köszönhetően tovább nőtt, új történelmi szintre emelve a cég értékét.

Tulajdonképpen semmi meglepő nincs már abban lassan egy éve, hogy az Nvidia minden egyes üzleti negyedévét óriási növekedéssel zárja, az összes elemző előzetes várakozásait felülmúlva - így történt ez a társaság első üzleti negyedévében is, melynek eredményeit szerdán tette közzé a Santa Clara-i cég.

A több mint 26 milliárd dolláros árbevétel mellé társuló 14,8 milliárd dolláros profit ezúttal is elsősorban az adatközponti termékekből jött össze, illetve azokon belül is leginkább az AI-modellek alapjait adó, nagy teljesítményű processzorok eladásából.

A gyorsítókért, melyekért a technológiai iparág legnagyobb szereplői gyakorlatilag sorban állnak, darabonként több tízezer dollárt kell fizetni, mégis van olyan cég, mely csak a H100-as chipből több mint százezer darabot kíván vásárolni belátható időn belül. Az Nvidia egyik kulcsfontosságú ügyfele, a Meta pedig korábban közölte, hogy év végéig 350 ezer ilyen processzort kíván üzembe helyezni adatközpontjaiban.

nvidia_huang_blackwell

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lendület mindeközben a fejlesztési oldalon is kitartani látszik, sőt, a márciusban bejelentett Blackwell szériának a szállítása még meg sem kezdődött, Jensen Huang, az Nvidia első embere az üzleti jelentés ismertetését követő tegnapi konferenciahíváson bejelentette, hogy a vállalat mostantól évente fogja piacra dobni az újabb, nagyobb teljesítményű gyorsítóchipeket.

Ezzel a gyártó búcsút int a korábbi kétéves termékfejlesztési ciklusának, melyet az Ampere chipek 2020-as debütálásától tartott egészen 2024-ig (a Hopper chipek 2022-ben érkeztek, a Blackwell pedig idén fog).

A pletykák szerint a jövőre érkező új generációs Nvidia-gyorsító a Rubin lehet, mely az eddigi típusjelölés alapján valószínűleg az R100 jelzést fogja kapni.

Huang egyben közölte, hogy a cég az AI-gyorsítóprocesszorok mellett a többi termékvonal fejlesztését is felpörgeti, így a GPU-k mellett új CPU-k és nagyobb teljesítményű hálózati vezérlő áramkörök is várhatók rövid távon a cég kínálatában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról