Szerző: Koi Tamás

2024. május 16. 09:22

Komoly hálózatfejlesztést ígér év végéig a Vodafone

A Vodafone Magyarország tavalyi tulajdonosváltását a műszaki fejlesztések terén sokáig kínos csend követte, miközben a versenytársak sorra jelentették be fejlesztési mérföldköveiket. A cég most azt ígéri, hogy év végéig az ország jelentős területén érezhetően gyorsabb mobilnetet és jobb hívásminőséget nyújt majd.

A Vodafone Magyarország brit tulajdonosa a szolgáltató eladását megelőző hónapokban gyakorlatilag behúzta a kéziféket a hálózatfejlesztésre fordított erőforrásokat illetően, éppen akkor, amikor a versenytársak belefogtak saját modernizációs projektjeikbe. A cég hosszú ideje most először kommunikált a rövid távú fejlesztési stratégiájáról, melynek az első szakasza már megvalósult.

A 4iG Nyrt. tulajdonában lévő szolgáltató szerdán bejelentette, hogy elsőként Debrecenben, majd további négy vidéki nagyvárosban, Miskolcon, Nyíregyházán, Veszprémben és Székesfehérváron bővítette a vállalat a meglévő tornyok kapacitását. A közel 150 bázisállomás fejlesztésével ezekben a városokban már 800 Mbit/s maximális elméleti letöltési sebességet érhetnek el mobilinternetezés során a Vodafone Magyarország ügyfelei.

vf_tower

A szolgáltató kiemeli, hogy a tovább folytatódó országos hálózatfejlesztési program részeként idén december végéig összesen 1500 telephelyet érintően lesz majd a fentihez hasonló kapacitásbővítés, ebbe beletartoznak az újonnan létesülő állomások is.

A cég közleményéből az ugyanakkor nem derül ki, hogy az érintett állomások közül mennyi lesz majd 5G-szolgáltatás nyújtására alkalmas, illetve egyáltalán jelenleg hány ilyen állomása van a szolgáltatónak, hány új állomás jön létre kvázi zöldmezős beruházásként, illetve ezek hol találhatók majd.

A Vodafone Magyarország 2019-ben az országban elsőként indította el kereskedelmi 5G-hálózatát eleinte Budapesten, majd több vármegyeszékhelyen, nagyvárosban. Később az alacsonyabb spektrumok bevonásával és dinamikus spektrummegosztás használatával az 5G-s lefedettség tovább nőtt, igaz, ezeknek az állomásoknak a körzetében már közel sem érhető el a fent említett 800 Mbit/s-os tempó.

A Vodafone, illetve a 4iG Csoport és a magyar kormány által tavaly novemberben aláírt szándéknyilatkozatban az szerepel, hogy a cég 2028-ig Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén vállalja a nagy kapacitású 5G hálózat kiépítését, amelynek keretében legalább 1000 bázisállomást érintően hajt végre 5G upgrade-et.

Korábbi, független crowdsourcing mérések alapján hazánkban az utóbbi időszakban leginkább a Magyar Telekom és a Yettel Magyarország technológiai versenye jellemzi a piacot, míg a mérések szerint ma a Telekom 5G-s hálózata a legkiterjedtebb lefedettségű, addig a Yettelé a leggyorsabb (5G-s) elérést biztosító, legnagyobb kapacitású mobilhálózat Magyarországon. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról