Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 9. 09:20

Kiégéstől tartanak a nagy techcégek AI mérnökei

Húzós határidők és átgondolatlan termékfejlesztés árnyalja be az AI aranylázat több nagy techvállalatnál dolgozó, névtelenül nyilatkozó mérnök szerint.

A ChatGPT debütálása óta a Microsoft, az Alphabet, a Meta és az Amazon komoly versenyfutásba kezdett a chatbotok, AI-asszisztensek, képgenerátorok és a generatív AI-hoz kapcsolódó egyéb technológiák fejlesztésében. A techóriások dollármilliárdokat költenek saját nagy nyelvi modelljeik képzésére, hogy biztosíthassák relevanciájukat egy olyan piacon, amely az előrejelzések szerint egy évtizeden belül eléri az 1 billió dolláros bevételt. Kevesebb szó esik arról, hogyan érinti ez a területre specializált mérnököket és fejlesztőket.

A tempó megviseli a szakembereket is, a Google és a Microsoft mérnökei névtelenül nyilatkoztak a CNBC-nek a hatalmas nyomásról, amit a versenytársaktól való lemaradás félelme hajt. A megosztott tapasztalatok egy szélesebb tendenciát vázolnak az egész iparágban, a nyilatkozók főként a rövidített határidőket kritizálták, és hogy a vezetők a riválisok bejelentéseinek fényében változtatják stratégiájukat és termékeiket.

A nyilatkozóknál visszatérő motívum volt, hogy szerintük a felettesek valójában nem fektetnek kellő hangsúlyt a technológiájuk valós életbeli lehetséges hatásaira, etikai problémákra. Az új termékek és fejlesztések bejelentéseivel a vezetők inkább a befektetőknek szeretnének megfelelni, nem pedig a felhasználók tényleges problémáira kínálnak megoldást. A gyors ütemű bevezetések magukkal hozzák azt is, hogy több olyan szakember is az AI-csapatokba igazol, akiknek nincs még kellő tapasztaluk a technológiával – sorolták a nyilatkozó mérnökök.

kiégés

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új funkciók lefejlesztését feszesre szabott határidők jellemzik, de a prioritások hektikusan változhatnak más AI projektek függvényében, ami kiszámíthatatlanná teszi a munkaidőt, és kihat a belsős kommunikáció minőségére is. Egy mérnök szerint előfordult már, hogy több ezer sornyi kódot kellett előállítania hétvégén egy olyan környezetben, ahol nem volt  hibatesztelés, így a csapattagok kommunikációja szintén munkaidőn kívül esett a gyors javítások érdekében. A megnövekedett munkaórák, a nyomás és a folyamatosan változó, kiszámíthatatlan projektek miatt többen tartják egyre reálisabbnak a kiégés veszélyét, ami miatt több mérnök fontolja, hogy kiugrik a területről a tarthatatlan tempó miatt.  Egy független szoftvermérnök szerint sokszor kérik arra a termékfejlesztőket és mérnököket, hogy egy nem létező problémára készítsenek eszközöket, a kialakult hype-ban sok fejlesztésnek nincs valódi gyakorlati haszna.

Mindeközben még tart az ellenirányú trend, hogy a nagyvállalatok, köztük az Alphabet, az Amazon továbbra is csökkentik a munkaerőállományt a költséghatékonyság jegyében, de ezzel párhuzamosan agresszíven keresik a mesterséges intelligencia-szakértőket, és komoly erőforrásokat fordítanak modelljeik megépítésére, valamint a fogyasztók és vállalkozások számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére. Amy Hood, a Microsoft pénzügyi igazgatója év elején egy befektetőknek tartott gyűlésen nem kendőzte, hogy a szoftveróriás forrásait és befektetéseit az AI felé fordítja, de nem tervezi a csapat bővítését.

A Google egyik névtelenül nyilatkozó az AI-fejlesztője szerint a kiégés a túl nagy nyomás, a rövidebb határidők és az erőforrások – különösen a költségvetés és a létszám – hiányának a következménye. Bár a legtöbb vezető technológiai vállalat már előtérbe helyezte kommunikációjában az AI-t, a szakemberi gárda nem feltétlen áll rendelkezésére.

A sietős munka eredményeként eshetett meg az is, hogy a Google Gemini képgenerátorát februárban átmenetileg fel kellett függeszteni, miután több felhasználó is arról adott visszajelzést, hogy az eszköz rendkívül pontatlanul teljesít történelmi témájú képek előállításában.

2023 elején a Google alkalmazottai is kritikát fogalmaztak meg a vezetőséggel kapcsolatban, főleg Sundar Pichai vezérigazgatót vonták felelősségre, amiért a Bardot túl hamar jelentette be. A Google egyik mérnöke szerint a vállalat úgy áll a termékfejlesztéshez, mintha „repülés közben építené a repülőgépet”, a pontosság és a tesztelés háttérbe szorult a termékek mielőbbi bevezetését priorizálva.

A Google egy másik névtelenségét kérő, több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező mérnöke szerint érhető a nyomás a területen folyó intenzív verseny miatt, de a kialakult kedvezőtlen helyzetben nagy szerepe van annak, hogy az iparág költségcsökkentő módba váltott, hogy a befektetői igényeknek megfeleljen és növelje az eredményeket. A probléma nem korlátozódik csak a legnagyobb vállalatokra, a kormányzati ügynökségek és startupok kutatói közül többen is úgy nyilatkoztak, hogy rohamléptékben próbálják tartani a tempót – annak ellenére is, hogy a kormányzatok híresek arról, hogy jóval lassabban reagálnak a vállalatoknál.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról