Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 30. 09:20

Nem ússza meg az iPadOS a szigorúbb uniós szabályokat

Hat hónapot kapott az Apple a DMA-ban foglaltaknak való megfelelésre, miután a táblagépekre fejlesztett iPadOS-re vonatkozó vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy a szoftver kapuőr szolgáltatásnak tekinthető.

Az EU versenyjogi szerve tavaly kezdte vizsgálni a felhasználók és a rivális szolgáltatók megkérdezésével, hogy két cég, a Microsoft és az Apple platformjai kiemelt jelentőségűnek számítanak-e a digitális piacok működését előíró átfogó jogszabály, a Digital Markets Act (DMA) értelmében. Nyolc hónapnyi vizsgálódás után az Európai Bizottság hétfőn arról értesítette az Apple-t, hogy táblagépekre fejlesztett operációs rendszerét, az iPadOS-t piaci részesedése és befolyása miatt kapuőri státuszban részesíti az Európai Unió Digital Markets Act (DMA) jogszabálya alapján.

A bizottság hétfőn közzétett közleménye szerint az iPadOS fontos átjáró az üzleti felhasználók számára a végfelhasználók eléréshez. A vizsgálat során a bizottság megállapította, hogy az iPadOS felhasználóit az Apple bezárta a platform ökoszisztémájába, az üzleti felhasználók száma ráadásul „tizenegyszeresével” lépi túl a kapuőri küszöb átlépéséhez szükséges mennyiséget, miközben a végfelhasználók száma „közelít a küszöbhöz”, de az előrejelzések szerint növekedni fog közeljövőben.

ipados

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A március 7-én hatályba lépett DMA értelmében az iPadOS-nek ezentúl számos szabálynak kell megfelelnie, amelyek lehetővé teszik az európai felhasználók számára az alkalmazások App Store-on kívüli forrásból történő letöltését, valamint az iPadre előretelepített alkalmazások eltávolítását. Emellett nagyobb szabadságot kell biztosítani a felhasználóknak az alapértelmezett szolgáltatások, például a böngészők kiválasztásához.

A cupertinói tech cég hat hónapot kapott rá, hogy teljesítse a DMA-ban előírt kötelezettségeket az iPadOS-re vonatkozóan. Amennyiben a megadott határidőn belül nem sikerül betartani az operációs rendszerekre vonatkozó szabályokat, a vállalat akár globális bevételének 10 százalékáig terjedő pénzbírsággal számolhat, ami 20 százalékra nőhet ismételt jogsértés esetén.

Az Apple másik operációs rendszere, az iOS, valamint a Safari böngésző és az App Store alkalmazásbolt szintén kapuőr-szolgáltatásoknak minősülnek, aminek hatására a cég egy sor regionális változtatást eszközölt az európai felhasználók számára, például engedélyezte az alternatív alkalmazáspiacok használatát az európai gazdasági térségben. A két platform közötti hasonlóságok ellenére azonban az iOS rendszert érintő változtatások többségét nem terjesztették ki eddig az iPadOS-re.

Februárban a bizottság közölte, hogy az iMessage üzenetküldő szolgáltatásnak nincs elegendő európai felhasználója ahhoz, hogy kiemelt szolgáltatásnak minősüljön. Bár az iMessage rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, Európában ritkábban használják, még az iPhone-felhasználók körében is a WhatsApp a legdominánsabb csevegőplatform.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról