:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 22. 10:39

Nem enged Amerika a külföldiek megfigyeléséből

Továbbra is mindenféle kontroll nélkül gyűjthetnek információt az amerikai szakszolgálatok külföldi magánszemélyekről, mivel az ezt lehetővé tevő jogszabály vonatkozó rendelkezéseinek hatályát a hétvégén meghosszabbították.

Tovább folytatódhat lényegében kontrollálatlanul a külföldi célpontokra vonatkozó adat- és információgyűjtés az Egyesült Államokban, miután Joe Biden elnök a hétvégi szenátusi szavazás után aláírta azt a módosító indítványt, mely az erről szóló jogszabály rendelkezéseinek hatályát két évvel meghosszabbítja.

Az Egyesült Államok külföldiekre irányuló hírszerző-megfigyelő tevékenységéről (Foreign Intelligence Surveillance Act, azaz FISA) szóló jogszabály ominózus, 702-es szakasza elsősorban kimondja, hogy a szakszolgálatok tevékenységéhez nem szükséges előzetes bírósági felhatalmazás.

Az amerikai állampolgárokat az ország alkotmánya alapján eközben csak bírói engedéllyel lehet megfigyelni.

spy_keyboard

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az ominózus jogszabályi rendelkezés eredetileg 2008-ban született meg, azóta pedig már kétszer is meghosszabbították a hatályát. A szakszolgálatok a jogszabály alapján bármilyen külföldi személyről bármikor gyűjthetnek adatot, így például egy amerikai mobilszolgáltató vagy egy internetszolgáltató, platformüzemeltető köteles a hatósági felszólításra rendelkezésre bocsátani bármilyen elektronikus formában tárolt adatot vagy kommunikációt a célszemélyről.

A FISA 702-es szakasza egyben a fundamentális ütközőzóna az Egyesült Államok és az Európai Unió közt létrejött transzatlanti adatcsere-egyezmények kapcsán. A Safe Harbor és a Privacy Shield egyezményeket éppen azért meszelte el magánbeadvány alapján az Európai Unió Bírósága, mivel azok nem tudták garantálni, hogy az USA az uniós állampolgárok számára ugyanazokat az adatvédelmi fékeket biztosítja a digitális szolgáltatások használata során, melyek az amerikaiakat megilletik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 21:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.