:

Szerző: Koi Tamás

2023. május 12. 12:33

Nem áll jól az új transzatlanti adatcsere-egyezmény szénája

A jelenlegi formájában nem elégedett az Európai Parlament az új transzatlanti adatcsere-egyezmény által biztosított garanciákkal, ezért felülvizsgálatra visszadobta a Bizottság által tavaly decemberben előterjesztett, nem végleges szövegezést.

Több ezer kisebb-nagyobb, transzatlanti, azaz az Atlanti Óceánon átnyúlóan személyes adatokat feldolgozó és tároló cég számára húzódhat még tovább az a bizonytalan helyzet, melyet az Egyesült Államok és az Európai Unió között létrejött két adatcsere-egyezmény bíróság általi megsemmisítése okozott. Az új egyezmény szövegezését tavaly decemberben terjesztette a Parlament elé az Európai Bizottság, az EU-s képviselők szerint az abban foglaltak azonban még mindig hagynak kívánnivalót maguk után.

A Reuters tudósítása szerint európai parlamenti képviselők szerint az új szövegezés számos ponton jelentős előrelépést hoz a korábbi egyezményekkel (Safe Harbor, Privacy Shield) szemben, ugyanakkor nem old meg minden problémát, így nem garantálható az uniós állampolgárok személyes adatainak kellően erős védelme a tengerentúlon. 

eu_us_adatcsere

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Parlament csütörtökön a szöveg módosítására hívta fel a Bizottságot nem kötelező érvényű szavazását követően, mivel abból olyan lényeges elemek hiányoznak, melyek maradéktalanul biztosítják a törvény előtti egyenlőséget, a transzparenciát és a jogérvényesítési lehetőségeket.

A korábbi egyezmények, a Safe Harbor, illetve utódja, a Privacy Shield létrejötte kapcsán a probléma magja az, hogy az amerikai jogrendszer kizárólag az amerikai állampolgárokra terjeszti ki az alkotmányos jogokat, mindenki más egy kalap alá esik és semmilyen védelmet nem kap az adatgyűjtés ellen.

Az új transzatlanti adatcsere-egyezmény tető alá hozását először az amerikai elnökválasztást követő politikai helyzet, majd a koronavírus világjárvány késleltette, az ukrán-orosz konfliktus miatt összehívott NATO-csúcson ugyanakkor tavaly márciusban Ursula Von Der Leyen, a Bizottság elnöke és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke bejelentették, hogy készen állnak az új törvény alapjai, annak hatályba lépéséig pedig már csak a szövegezést kell véglegesíteni.

Ez a folyamat most további, hosszú hónapokat csúszhat, hiszen az európai törvényhozás nyári szünete előtt aligha megy át az új javaslat minden, a ratifikáláshoz szükséges bürokratikus folyamaton.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.