Szerző: Vörös Péter

2000. december 6. 08:37

A Nokia előrejelzései szerint már 2002. első felében 1 milliárd embernek lesz mobiltelefonja a világon

[Bloomberg] A korábbi várakozások szerint ez csak egy fél évvel később "következett volna be". Jelenleg kb. 700 millió embernek van mobiltelefonja a világon. A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója azt is bejelentette, hogy 2003-ig 25-35%-os éves forgalomnövekedést fog produkálni.

Elemzők szerint a Nokia jobban fog profitálni a mobiltelefónia terjedéséből, mint a fő vetélytársai, a Motorola és az Ericsson. 2002-től kezdve azonban új vetélytársak megjelenése várható a mobil piacon: az Internet-kész kéziszámítógép és egyéb mobil eszközök gyártói is betörnek a mobiltelefon piacra. Különösen potenciális ázsiai gyártóktól tarthat a Nokia.

A Dataquest piackutató cég szerint tavaly a Nokia a globális mobiltelefon piac 27%-át birtokolta, a Motorola részesedése 17% volt, míg az Ericsson-é 11%. A Nokia immár azt állítja, hogy a piac egyharmada az övé. A Nokia becslései szerint az idén 400 millió mobiltelefon kel el - ennek jelentős része már mobiltelefon felhasználó új készülék vásárlását jeleni, a cég szerint hamarosan az eladások 80%-a lesz lecserélési célzatú.

Kedden azt is közölte a cég, hogy 2001. első féléves forgalomnövekedése a 25-35%-os sáv felső részén lesz. Az idei év első félévében a Nokia forgalomnövekedése 62% volt, az Ericsson34%-kal, míg a Motorola 14%-kal nőtt.

A Nokia szerint 2002-ben a világon többen fognak Web-hez kapcsolódó mobiltelefont használni, mint PC-t - korábban ezt 2003-ra várta a cég. Az Ericsson becslései szerint 2005-ben 1 milliárd ember fog csatlakozni az Internetre mobiltelefonon keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról