:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 12. 14:00

Berágott az Amazon-vezér a szabályozókra

Andy Jassy szerint a hatóságok egyre agresszívabban akadályozzák a felvásárlásokat a versenyügyi aggályokra hivatkozva, ezzel pedig a kisebb szereplők akár rosszabbul is járhatnak.

Az Amazon-vezér Andy Jassy éles kritikával illette a szabályozó hatóságokat azon tendencia miatt, hogy egyre többször blokkolják az összeolvadásokat és felvásárlásokat, a keserűség pedig egészen pontosan azzal magyarázható, hogy az e-kereskedelmi óriás nem vásárolhatta fel az iRobot robotporszívó gyártó céget a trösztellenes aggályokból fakadó akadályok miatt.

Az Amazon még 2022 augusztusában vetett szemet a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot nevű cégre, de az 1,4 milliárd dollár értékű akvizíciós ügylet az Európai Bizottság versenyjogi szervének figyelmét sem kerülte el. Január elején érkezett a hír, hogy hosszú hónapok után az Amazon nem látott esélyt az iRobot felvásárlásához szükséges hatósági jóváhagyások begyűjtésére, ezért a felek kölcsönös megállapodás után elálltak a tervezett felvásárlástól. Az e-kereskedelmi óriás így 94 millió dolláros felmondási díjat fizetett az iRobotnak.

Az Európai Bizottság júliusban kezdte el vizsgálni, hogy a megállapodás korlátozhatja-e a verseny a robotporszívók piacán, majd mélyreható vizsgálat után a végrehajtói szerv azt a fő aggodalmat fogalmazta meg, hogy az Amazon több módon is hátrányba hozhatná az iRobot riválisait online piacterén.

Jassy szerint a lépés azt a hozzáállást tükrözi, hogy a szabályozó hatóságok még a kínai gyártóknak is több bizalmat szavaznak, mint az Amazonnak. A robotporszívó-ipar az elmúlt években egyre zsúfoltabbá vált, és a kínai székhelyű gyártók, köztük az Anker, az Ecovacs és a Roborock, valamint a SharkNinja, serényen elkezdték felfalni az iRobot egykor meghatározó piaci részesedését.

andy

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Jassy szerint az akvizíció valójában növelte volna az iRobot versenyképességét a riválisokkal szemben. A felvásárlástól való elállás után a Roomba-gyártó azt is bejelentette, hogy 350 ember elbocsátásával eddigi munkaerő-állománya 31 százalékát építi le, emellett a cég elnök-vezérigazgatója, Colin Angle azonnali hatállyal távozik posztjáról. A cég a jövőben átgondolja működését, a későbbiekben az árrés javítására összpontosít. Emellett átmenetileg szünetelteti a nem padlótisztítási kategóriába tartozó termékek fejlesztését, ami például a légtisztítókat és a robotfűnyírókat érinti. A cég közben csökkenti a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásokat, egészen pontosan 20 millió dollárral. A masszívabb kutatás-fejlesztés és innovációk hiányában azonban a Roomba helyére még gyorsabban szökhetnek be a kreatívabb kínai gyártók.

Az iRobot 2022-ban nettó veszteséget jelentett, így az Amazon üzlete vélhetően a túlélést jelenthette volna számára.  Az iRobot több mint 20 éve mutatta be az első sikeres robotporszívót, a dolgok azóta jócskán átalakultak, a konkurensek sok mindent átvettek a Roomba-gyártó innovációiból. Az iRobotot megkülönbözteti még a többi padlótisztító-gyártótól hogy jelentős összegeket fordított saját operációs rendszerre, de a jövőben szoftveres téren is szorosabbra fűződhet a gyeplő a költségcsökkentési intézkedések miatt.

A globális szabályozó hatóságok agresszívebben akadályozzák a big tech vállalatok kisebb szereplők felvásárlásával történő terjeszkedését, így a megaüzletek zátonyra futásával a techcégek inkább láthatóan MI-vel foglalkozó startupokba pumpálják a pénzt: az Amazon nemrég további 2,75 milliárd dollárt fektetett az Anthropicba, a Microsoft pedig az OpenAI befektetője és partnere.

A hatóságoknak már ezek a mozgások is gyanússá váltak, ezért az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) januárban vizsgálni kezdte AI-fejlesztők és a nagy felhőszolgáltatók között létrejövő befektetéseket és partnerségeket. Mindeközben az Amazon és az FTC közt már folyamatban van egy per, miután tavaly szeptemberben az ügynökség beperelte a kereskedelmi techcéget azzal a váddal, hogy illegális monopóloumot működtet, miközben torzítja a versenyt és manipulálja az árakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 22:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.