Szerző: Koi Tamás

2024. április 11. 11:26

Puhítaná a szenátus a lex TikTokot

Több időt kaphat a ByteDance arra, hogy megszervezze a TikTok amerikai divíziójának teljes leválasztását, ha átmegy az a szenátusi javaslat, melyet szerdán fogalmazott meg az illetékes bizottság elnöke.

Fél év helyett egy év állhatna rendelkezésre a kínai ByteDance-nek arra, hogy a globális zászlóshajó-szolgáltatásnak számító TikTok amerikai divízióját teljesen leválassza magáról. Az erről formálódó amerikai jogszabályt márciusban elsöprő többséggel szavazta meg a Kongresszus képviselőháza, ám a szenátusi szavazás már nem biztos, hogy ennyire simán lemegy változtatások nélkül.

Erre utal legalábbis a szenátus kereskedelmi bizottságának elnökének, Maria Cantwell szenátornak a fenti, határidő kitolására vonatkozó javaslata. A politikus szerint egy ilyen módosítás jelentős mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a jogszabályban foglaltakat minden érintett el tudja fogadni és fel tudjon készülni akár a céges átalakulásra, akár - extrém esetben - arra, hogy a TikTok elhagyja az Egyesült Államokat. Nem utolsósorban pedig a törvény így könnyebben kiállhatna egy esetleges jogi eljárást is, melyre szinte biztosan lehet számítani a korábbi tapasztalatok alapján.

tiktok_merleg

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Ezzel együtt is Cantwell a sajtónak nyilatkozva nem zárta ki, hogy végül az eredeti, képviselőházi nyilatkozatot fogja elfogadni a szenátus, ugyanakkor az amerikai törvényhozás ezúttal már láthatóan igyekszik betonbiztos lábakon álló jogszabályt alkotni - a politikus emlékeztetett rá, hogy korábban több, kudarcba fulladt kísérlet is született a TikTok amerikai tevékenységének kötelezően előírt leválasztására.

A Kongresszus képviselőháza március közepén 352-65 arányban szavazta meg a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-et, melyet éppenséggel lex TikToknak is lehetne hívni, de legalábbis elég egyértelmű, hogy amennyiben a jogszabály hatályba lép, az a ByteDance-hoz tartozó közösségi platform amerikai működésére lesz majd leginkább hatással.

A törvény immár a sokadik próbálkozás az Egyesült Államokban arra, hogy a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt, mintegy 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot elszakítsa a kínai gyökerektől, ezúttal azonban a Demokrata és Republikánus oldal minden eddiginél egységesebbnek tűnik a kérdésben.

A nagy TikTok-probléma


Amerika számára a "TikTok-probléma" kezelése az elnökválasztás évében különösen kényes terület. Egyfelől a szakszolgálatok március elején, a törvényjavaslat benyújtása előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki annak az eshetősége, hogy Kína a TikTok-felhasználókon keresztül megpróbálja majd manipulálni a választásokat, ami a legsúlyosabb nemzetbiztonsági incidensek egyikének számít az országban. 

Másfelől ugyanakkor a TikTok lehetőséget biztosít a jelöltek számára arra, hogy elérjenek több millió olyan választót, akiket máshol nem lehet elérni. Ezek a tipikusan az első választó amerikaiak, akik közül jó néhányan egész napjukat a közösségi platformon lógva töltik.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.