:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 9. 14:32

A kikapcsolt mobilokat is mutatja a Google új készülékkeresője

Elindította a Google az Apple lokátorához hasonló készülékkereső hálózatát, ami Bluetooth-jelek alapján, crowdsource segítségével találja meg az elveszett vagy ellopott androidos kütyüket.

A Google első körben az Egyesült Államokban és Kanadában indította el új Find My Device (Készülékkereső) nyomkövető hálózatát, amit a következő hónapok során terjeszt ki további piacokra. A több mint egymilliárd Android-eszközt magába foglaló hálózat segítheti hozzá a felhasználókat, hogy egyszerűbben nyomára leljenek elveszett androidos készülékeiknek - és a nyomkövető kiegészítőknek köszönhetően hétköznapi tárgyaiknak is.

A funkció előnyeivel minden olyan készülék tulajdonosa élhet, amely legalább Android 9-es operációs rendszer futtat. Az új Find My Device hálózattal offline állapotban is meghatározható az androidos telefon vagy táblagép lokációja, amit térképen jelez a szolgáltatás. A Pixel 8 és Pixel Pro modellek tulajdonosainak pedig a kikapcsolt állapot, vagy lemerült akkumulátor sem akadályozza már a beazonosítást, amit a Pixel "speciális hardverével" magyaráz a cég.

google-find-my-device

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A keresőcég megoldása hasonló elven működik az Apple eszközeivel használható szolgáltatáshoz: a kompatibilis eszközöket a hálózat más részeiből származó közeli Bluetooth jelek segítségével lehet azonosítani, ami lehetővé teszi a lokáció meghatározását. A keresőcég kiemeli az olyan adatvédelmi intézkedéseket, mint a végpontok közötti titkosítást, valamint a privát helyszínek megjelölésének lehetőségét, ahol nem lesz aktív a készülékkereső funkció.

Májustól kezdve a cég megkezdi a Chipolo és a Pebblebee által gyártott bluetoothos nyomkövető tagek integrálását az alkalmazásba, amelyek kompatibilisek lesznek a nyomkövető riasztásokkal Androidon és iOS-en, később pedig a Motorola, a Jio és az Eufy kompatibilis kiegészítői is használhatóvá válnak, tehát érkeznek az Apple AirTag alternatívái az androidos mobilokhoz. A közelben elveszett eszköz helyének pontos meghatározására szolgál majd a "keresés a közelben" funkció, ami szintén működni fog a kompatibilis Bluetooth-tagekkel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 01:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.