:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 8. 11:54

Elengedi a zenestreaming-platformok nyakát az Apple

Részben a digitális piacok működésére vonatkozó jogszabály, részben bizottsági nyomásra könnyebbé vált a zeneistreaming-platformok üzemeltetőinek élete az Apple ökoszisztémáján belül - legalábbis az Európai Unióban.

Mostantól egyszerűbbé, de legalábbis transzparensebbé válik az Apple iOS és iPadOS operációs rendszereit futtató készülékek tulajdonosai számára a zeneistreaming-előfizetések és zenei tartalmak megvásárlása, köszönhetően annak, hogy a cupertinói cég uniós nyomásra belement abba, hogy a platformtulajdonosok az Apple fizetési megoldását megkerülve érjenek el új vagy meglévő felhasználókat a tranzakciók során.

A kizárólag az Európai Unió területére vonatkozó új felhasználói feltételek értelmében a Spotify, a Tidal, a Deezer és társaik a jövőben a saját applikációikban olyan linkeket helyezhetnek el, melyek a cég saját fizetési oldalára irányítják a felhasználót, illetve e-mailban is küldhetnek ilyen linket a potenciális ügyfeleknek.

vader_fojtogat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez a gyakorlat az Apple korábbi, fejlesztőkre és platformtulajdonosokra vonatkozó felhasználói feltételei alapján szigorúan tilos volt, amit a versenytársak - élükön a Spotify-jal - hosszú éveken keresztül kifogásoltak. Végül a svéd streamingszolgáltató bepanaszolta az Apple-t az Európai Bizottságnál, mely 2020-ban versenyjogi vizsgálatot indított.

Ez a vizsgálat zárult le március elején az Apple történelmének első európai versenyjogi elmarasztalásával, mely a jogsértő állapot megszüntetése mellett több mint 1,8 milliárd eurónyi bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

Előbbi ugyanakkor március elejére lényegében okafogyottá vált, ugyanis március 7-én kötelezően alkalmazandóvá váltak az átfogó uniós piacszabályozó jogszabályban, a Digital Markets Act-ben (DMA) foglaltak. Ez egyebek mellett kimondja, hogy a fizetési tranzakciók korlátozásra vonatkozó gyakorlat jogszerűtlen, ugyanakkor a Bizottság március végén felvetette, hogy az Apple és a Google továbbra sem felel meg minden tekintetben az új jogszabályban foglaltaknak, ezért vizsgálatot indított az amerikai techóriásokkal szemben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 23:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.