Szerző: Koi Tamás

2024. március 4. 13:31

Gigászi büntetést akasztott az Apple nyakába Brüsszel

Hétfőn kihirdette határozatát az Európai Bizottság abban az eljárásban, mely 2020-ban indult az Apple ellen és azt próbálta feltérképezni, hogy az amerikai multi valóban visszaélt-e erőfölényével a zeneistreaming-platformok piacán. A határozat szerint igen, a cupertinóiakat 1,8 milliárd euróra büntették.

Brutális összegre büntette az Európai Bizottság az Apple-t azért, mert a cég több mint egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta a zeneistreaming-piac prominens helyi szereplőit - elsősorban nyilvánvalóan a Spotify-t - abban, hogy az iPhone-felhasználókat közvetlenül előfizetőkké konvertálják.

A cégnek most tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt 1,8 milliárd eurót kell kifizetnie - jelentette be ma délben Margrethe Vestager, digitális politikáért felelős uniós biztos Brüsszelben.


Az ügy egészen 2019-ig nyúlik vissza és a sokat vitatott Apple-adót állítja a célkeresztbe, vagyis azt a gyakorlatot, amikor az Apple a saját platformjairól egyrészt nem engedi ki a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed.

Az Apple-adó ellen öt évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify, majd a Bizottság az ilyenkor szokásos köröket megfutva 2020-ban hivatalos vizsgálatot indított a cupertinói céggel szemben.

applemusic

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A probléma leginkább akkor volt húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtett annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos. Így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhattak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást és általában véve semmilyen tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy egy adott előfizetés a platformtulajdonosnál közvetlenül is megköthető - adott esetben kedvezőbb feltételekkel.

A Bizottság mai közleménye szerint az Apple fenti gyakorlata alkalmas volt arra, hogy súlyosan torízítsa a piacot a zeneistreaming-platformok szegmensében, illetve egyértelműen sértette az iOS-t futtató eszközök felhasználóinak érdekeit, akik így kénytelenek voltak több pénzt fizetni a harmadik féltől származó előfizetéses csomagokért.

A mostani, 1,8 milliárd eurós (átszámítva körülbelül kétmilliárd dollár) az első, versenyjogi ügyben kiszabott bírság az Apple-lel szemben az Európai Unióban, melyet éppen azon a héten kapott a vállalat, amikortól kötelezően alkalmazni kell az EU digitális piacokért felelős új jogszabályában, a DMA-ban foglaltakat. 

Utóbbi hatására az Apple-nek drasztikusan változtatnia kellett többek között az App Store működésén, illetve vélhetően ennek a jogszabálynak köszönhető többek között az is, hogy az iMessage rövidesen RCS-üzenetek küldésére- és fogadására is alkalmassá válik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról