:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 4. 13:31

Gigászi büntetést akasztott az Apple nyakába Brüsszel

Hétfőn kihirdette határozatát az Európai Bizottság abban az eljárásban, mely 2020-ban indult az Apple ellen és azt próbálta feltérképezni, hogy az amerikai multi valóban visszaélt-e erőfölényével a zeneistreaming-platformok piacán. A határozat szerint igen, a cupertinóiakat 1,8 milliárd euróra büntették.

Brutális összegre büntette az Európai Bizottság az Apple-t azért, mert a cég több mint egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta a zeneistreaming-piac prominens helyi szereplőit - elsősorban nyilvánvalóan a Spotify-t - abban, hogy az iPhone-felhasználókat közvetlenül előfizetőkké konvertálják.

A cégnek most tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt 1,8 milliárd eurót kell kifizetnie - jelentette be ma délben Margrethe Vestager, digitális politikáért felelős uniós biztos Brüsszelben.


Az ügy egészen 2019-ig nyúlik vissza és a sokat vitatott Apple-adót állítja a célkeresztbe, vagyis azt a gyakorlatot, amikor az Apple a saját platformjairól egyrészt nem engedi ki a fejlesztőket, másrészt a különböző pénzügyi tranzakciókért jutalékot szed.

Az Apple-adó ellen öt évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Bizottsághoz a világ legnagyobb online zenestreaming-szolgáltatója, a Spotify, majd a Bizottság az ilyenkor szokásos köröket megfutva 2020-ban hivatalos vizsgálatot indított a cupertinói céggel szemben.

applemusic

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A probléma leginkább akkor volt húsba vágó a Spotify számára, ha a felhasználók az iOS-eszközökre letöltött appon belül váltottak volna az ingyenesről valamelyik előfizetéses modellre. Az App Store szigorú szabályzata ráadásul mindent megtett annak érdekében, hogy az IAP (in-app purchase) rendszert ne kerülhesse meg a platformtulajdonos. Így a tartalomszolgáltatók által fejlesztett appok nem tartalmazhattak semmilyen, külső fizetési oldalra mutató vizuális elemet (gombot) vagy hivatkozást és általában véve semmilyen tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy egy adott előfizetés a platformtulajdonosnál közvetlenül is megköthető - adott esetben kedvezőbb feltételekkel.

A Bizottság mai közleménye szerint az Apple fenti gyakorlata alkalmas volt arra, hogy súlyosan torízítsa a piacot a zeneistreaming-platformok szegmensében, illetve egyértelműen sértette az iOS-t futtató eszközök felhasználóinak érdekeit, akik így kénytelenek voltak több pénzt fizetni a harmadik féltől származó előfizetéses csomagokért.

A mostani, 1,8 milliárd eurós (átszámítva körülbelül kétmilliárd dollár) az első, versenyjogi ügyben kiszabott bírság az Apple-lel szemben az Európai Unióban, melyet éppen azon a héten kapott a vállalat, amikortól kötelezően alkalmazni kell az EU digitális piacokért felelős új jogszabályában, a DMA-ban foglaltakat. 

Utóbbi hatására az Apple-nek drasztikusan változtatnia kellett többek között az App Store működésén, illetve vélhetően ennek a jogszabálynak köszönhető többek között az is, hogy az iMessage rövidesen RCS-üzenetek küldésére- és fogadására is alkalmassá válik majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 13:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.