Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. április 5. 10:57

Olcsón megúszta a TSMC a tajvani földrengést

A természeti katasztrófák egyre kevésbé érik felkészületlenül a chipgyártókat, és a 25 éve nem látott erősségű tajvani földrengés után szerencsére úgy tűnik, nem emelkednek majd a memóriachipek árai sem.

Helyi idő szerint szerda reggel a Richter-skála szerinti 7,4-es, 25 éve nem látott erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partját, mintegy 15,5 kilométeres mélységben, melyet kilenc utórengés követett. A Tajvanon viszonylag gyakori földrengések kockázatot jelentenek a chipgyártók számára is, de a TrendForce piackutató elemzése szerint az aktuális katasztrófa nem fogja különösebben megzavarni az ellátási láncot. A gyártási mennyiség számottevő mértékben nem csökkent, és a legtöbb üzemben pár óra után újraindulhatott a gyártás.

A világ legnagyobb chipgyártójának számító helyi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) viszonylag olcsón megúszta az esetet, csak a Fab 12-ben található K+F központja szenvedett jelentősebb kárt csőtörések formájában, ami főként a még nem tömegesen gyártott 2 nm-es eljárást érintette. Ez várhatóan rövid távon befolyásolhatja majd a működést, az új berendezések beszerzése kis mértékben megemeli majd a beruházási kiadásokat. A TSMC CoWoS (Chip-on-wafer-on-substrate) üzemeiben, különösen a Longtan AP3 és a Zhunan AP6 egységekben a hűtőegységek hibásodtak meg, de a tartalékberendezéseknek köszönhetően zavartalanul folytatódhatott tovább a gyártás.

chip_computer_technology_pexels

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A cég közleménye szerint a "földrengés-elhárítási és kármegelőzési tapasztalataira, valamint a rendszeres katasztrófagyakorlatokra alapozva" a berendezéseinek több mint 70 százaléka helyreállt a földrengést követő tíz órán belül. Bár egyes eszközök megsérültek, a gyártás szempontjából kritikus eszközök, például az extrém ultraibolya (EUV) litográfiai berendezések sértetlenül kerültek elő.

A chipgyártók az évek során számos oldalról megerősítették védelmüket a földrengésekkel szemben, így mostanra már jelentősebb kisebb mértékben zavarja meg a gyártást egy természeti katasztrófa. Korábban előfordult, hogy akár hetekig állt a termelés, vagy félkész termékek sérültek meg. Ennek hatására a memóriachipek árai jellemzően felszaladtak pár nappal később. A TrendForce a jelentésben erre a problémára is kitér, és úgy tűnik, most sikerül megúszni a drágulást, ugyanis a piackutató szerint nem fog tovább emelkedni a DRAM-ok ára.

Pár éve a TSMC Tainan városában található három üzeme is megsérült egy nagyobb földmozgásban, ideiglenesen pár százalékkal visszavetve a bérgyártó forgalmát. 2021-ben  több chipgyártó is kénytelen volt ideiglenesen leállítani termelését, és bár komolyabb károk nem történtek, a betervezett gyártási volument nem tudták maradéktalanul teljesíteni a gyártók.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.