Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 25. 13:30

Videós kurzusokkal erősítene a Spotify

Továbbra is diverzifikálni próbálja üzletét a világ legnépszerűbb zenei streamingszolgáltatása, ezúttal a videós oktatóanyagok felé fordul a hangoskönyvek és podcastek után. A kurzusokat egyelőre a brit felhasználók érhetik el.

A Spotify pozíciója nem kérdőjelezhető meg a zenei streaming, podcastok és hangoskönyvek piacán, a több mint 600 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatás pedig egy újabb területre merészkedne be: az online oktatásba. A cég freemium modellben kezdett el elérhetővé tenni online videós tanfolyamokat egyelőre az Egyesült Királyságban élő szűk tesztelői bázis számára.

A kurzusok első két oktatóanyaga ingyen hozzáférhető, a folytatásért és a további tartalmakért kell fizetni. A tanfolyamok költsége átlagosan 20-80 font (9200-37 ezer forint) között mozog, függetlenül attól, hogy a felhasználó a Spotify alap vagy prémium csomagját használja. Az oktatási üzletág termékigazgatója, Mohit Jitani elmondása szerint az árazási stratégia a szélesebb körű bevezetés idejére még változhat, a cég egyelőre a keresleti oldalt próbálja felmérni a tesztfázisban, utána dönt az optimalizálásról.

Az oktatóvideók a Spotify kezdőlapján és egy dedikált fülön lesznek felfedezhetők, webes felületen és mobilalkalmazáson belül egyaránt. A kezdeti katalógusban elérhető videók már mutatják az elérhető témák sokszínűségét, az olyan szabadidős hobbik mellett, mint a zeneszerkesztés, elérhetők lesznek irodai szoftverek, például az Excel használatát tanító videók, illetve önfejlesztéssel kapcsolatos kurzusok.

spotify

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A streamingóriás eddig a Skillshare, a PLAYvirtuoso, a BBC Maestro és a Thinkific szolgáltatásokat említheti a kurzusokat szállító partnerei közt, akik licenceléssel teszik elérhetővé a Spotify számára a videók értékesítését. A bevétel a készítő, a kiadó és a Spotify közt oszlik el, a tartalmi partnerek felügyelik az alkotók kifizetését. A cég egyelőre nem határozta meg a jutalékok arányát, és még arról sem tett említést, hogy jár-e valamilyen kedvezmény a prémium előfizetők számára, vagy hogy milyen ütemezéssel tervezi a szolgáltatás bevezetését más piacokon.

Az újabb formátumokkal kísérletező Spotify az elmúlt időszakban számos hullámvölgyön ment keresztül: tavaly három leépítési körrel próbálta optimalizálni erőforrásait, és miután évekig nyereségesen működött, februárban 81 millió dolláros nettó veszteségről számolt be a legutóbbi negyedéves eredményjelentés során.

Mivel az online tanulás piaca 2023-ban 315 milliárd dollár volt a becslések szerint, a terület újabb kiaknázandó monetizációs csatornát jelenthet a streamingszolgáltatás számára. A podcast üzletág erősödésével a Spotify rengeteg adatot gyűjt arról, hogy mi érdekli a hallgatókat, és a legnépszerűbb podcastok nagy része edukatív tartalom, a Spotify Premium előfizetők körülbelül fele hallgat oktatási vagy önsegítő témájú podcastokat.

a címlapról