:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 25. 13:30

Videós kurzusokkal erősítene a Spotify

Továbbra is diverzifikálni próbálja üzletét a világ legnépszerűbb zenei streamingszolgáltatása, ezúttal a videós oktatóanyagok felé fordul a hangoskönyvek és podcastek után. A kurzusokat egyelőre a brit felhasználók érhetik el.

A Spotify pozíciója nem kérdőjelezhető meg a zenei streaming, podcastok és hangoskönyvek piacán, a több mint 600 millió felhasználóval rendelkező szolgáltatás pedig egy újabb területre merészkedne be: az online oktatásba. A cég freemium modellben kezdett el elérhetővé tenni online videós tanfolyamokat egyelőre az Egyesült Királyságban élő szűk tesztelői bázis számára.

A kurzusok első két oktatóanyaga ingyen hozzáférhető, a folytatásért és a további tartalmakért kell fizetni. A tanfolyamok költsége átlagosan 20-80 font (9200-37 ezer forint) között mozog, függetlenül attól, hogy a felhasználó a Spotify alap vagy prémium csomagját használja. Az oktatási üzletág termékigazgatója, Mohit Jitani elmondása szerint az árazási stratégia a szélesebb körű bevezetés idejére még változhat, a cég egyelőre a keresleti oldalt próbálja felmérni a tesztfázisban, utána dönt az optimalizálásról.

Az oktatóvideók a Spotify kezdőlapján és egy dedikált fülön lesznek felfedezhetők, webes felületen és mobilalkalmazáson belül egyaránt. A kezdeti katalógusban elérhető videók már mutatják az elérhető témák sokszínűségét, az olyan szabadidős hobbik mellett, mint a zeneszerkesztés, elérhetők lesznek irodai szoftverek, például az Excel használatát tanító videók, illetve önfejlesztéssel kapcsolatos kurzusok.

spotify

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A streamingóriás eddig a Skillshare, a PLAYvirtuoso, a BBC Maestro és a Thinkific szolgáltatásokat említheti a kurzusokat szállító partnerei közt, akik licenceléssel teszik elérhetővé a Spotify számára a videók értékesítését. A bevétel a készítő, a kiadó és a Spotify közt oszlik el, a tartalmi partnerek felügyelik az alkotók kifizetését. A cég egyelőre nem határozta meg a jutalékok arányát, és még arról sem tett említést, hogy jár-e valamilyen kedvezmény a prémium előfizetők számára, vagy hogy milyen ütemezéssel tervezi a szolgáltatás bevezetését más piacokon.

Az újabb formátumokkal kísérletező Spotify az elmúlt időszakban számos hullámvölgyön ment keresztül: tavaly három leépítési körrel próbálta optimalizálni erőforrásait, és miután évekig nyereségesen működött, februárban 81 millió dolláros nettó veszteségről számolt be a legutóbbi negyedéves eredményjelentés során.

Mivel az online tanulás piaca 2023-ban 315 milliárd dollár volt a becslések szerint, a terület újabb kiaknázandó monetizációs csatornát jelenthet a streamingszolgáltatás számára. A podcast üzletág erősödésével a Spotify rengeteg adatot gyűjt arról, hogy mi érdekli a hallgatókat, és a legnépszerűbb podcastok nagy része edukatív tartalom, a Spotify Premium előfizetők körülbelül fele hallgat oktatási vagy önsegítő témájú podcastokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 07:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.