Szerző: Koi Tamás

2024. március 21. 11:54

Meglökte az AI szele a Micront

Az Nvidia mellett a memóriagyártók is kezdik érezni üzletmenetükben a mesterséges intelligencia körül kialakult hype jótékony hatását.

Meglepően jó második üzleti negyedéves eredményeket villantott szerdán a legnagyobb amerikai memóriagyártó, a Micron, mely a memóriapiac gyengélkedését követően az AI-nak köszönhetően kapaszkodott fel újra a nyereségsávba.

A vállalat negyedéves forgalma elérte az 5,82 milliárd dollárt, szemben az egy évvel korábbi 3,69 milliárd dollárral, ám ami ennél lényegesen többet nyom a latba, hogy sikerült az egy évvel korábbi 2,3 milliárd dolláros veszteséget 793 millió dolláros nyereségbe átfordítani.

memory_chip

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez, illetve az elemzői konszenzushoz képest számottevően jobb, 6,6 milliárd dolláros harmadik negyedéves előrejelzés összességében jelentősen megerősítették a befektetői bizalmat, olyannyira, hogy a cég papírjainak értéke a zárás utáni kereskedésben 14%-ot emelkedett, ezzel rekord magasságokat elérve.

A Micron remeklése a menedzsment szerint elsősorban az AI-megoldások iránti óriási keresletnek köszönhető, melynek elsődleges haszonélvezője az Nvidia, ám a memóriagyártók az AI-gyorsítókat tartalmazó szerverekbe rendszermemória- és flashmemória-chipeket egyaránt szállítanak, így a hagyományos üzleti irányok (PC-szerver és okostelefon) mellett.

Az amerikai cég és más memóriagyártók HBM (High Bandwith Memory) chipjeit jelentős mennyiségben vásárolja és építi be AI-gyorsítóiba az Nvidia, mely éppen hétfőn jelentette be legújabb generációs, Blackwell chipjeit, melyek legfeljebb 192 GB HBM3e memóriával rendelkeznek, melyet 8 TB/s sávszéleséggel érnek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról