Szerző: Koi Tamás

2024. március 18. 09:32

Lezárult egy korszak: trónfosztott lett a BitTorrent

Vége a BitTorrent, illetve általában véve a p2p fájlmegosztás dominanciájának a globális internetforgalomban - a több évtizedig tartó uralkodást a streamingszolgáltatások, illetve az általuk kínált tartalmak globális térnyerése törte meg elsősorban.

Míg a globális internetes adatforgalom évről-évre stabilan nő, addig az adatcsomagok jellege illetve összetétele rendkívül sokat változott az elmúlt évtizedekben, jelentős mértékben az újonnan megjelent szolgáltatásoknak (felhőszolgáltatások, SVOD-platformok, közösségi platformok) és az új típusú eszközöknek (okostelefonok, tabletek stb.) köszönhetően.

Mi sem szemlélteti ezt a változást jobban, mint az a tény, hogy míg húsz évvel ezelőtt, a nagy "webkettes" korszak hajnalán a globális internetforgalom 35%-át egyetlen platform, minden torrentek legnagyobbika, a BitTorrent felhasználói dobták össze, addig mára a peer to peer fájlmegosztók egykori dominanciája gyakorlatilag teljesen elpárolgott.

torrents

A TorrentFreak gyűjtése alapján a BitTorrent tizenegy évvel ezelőtt, 2013-ban még a teljes internetes visszirányú (feltöltött) forgalom harmadát adta, két évvel ezelőtt azonban már csak alig a tíz százalékát.

A jelenség elsősorban a videostreaming-szolgáltatások felfutásának tudható be, illetve konkrétan annak, hogy ezáltal felhasználók százmilliói számára kerültek elérhető közelségbe az aktuális sikerfilmek, sorozatok - ráadásul teljesen lokalizáltan és jó minőségben.

A publikáció idézi egy kanadai kutatócég, a Sandvine frissen kiadott globális riportját, mely alapján mostanra a BitTorrent egyetlen adatforgalmi metrika szerint sem vezet többé semmilyen listát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felmérés alapján a letöltött adatmennyiség alapján rangsorolva ma már a egyértelműen video(streaming) platformok állnak az élen, mögöttük a különböző közösségimédia-platformokkal, míg a visszirány esetében a p2p fájlmegosztás jellegéből fakadóan egyedül elsődleges terepén, a vezetékes infrastruktúráknál maradt még valamennyire releváns.

Sokat elárul ugyanakkor, hogy az átlagos adatmennyiség alapján rangsorolt listán felhőszolgáltatók és kommunikációs appok állnak az élen, míg mobilon jellemzően inkább a közösségi platformok és kommunikációs appokkal generálják a felhasználók átlagosan a legnagyobb adatforgalmat.

A p2p fájlmegosztásra a jelentős mennyiségű feltöltött adat mellett mindig is jellemző volt, hogy felhasználók (internethasználók) egy relatíve kis hányada volt felelős ezért az adatforgalmazásért - ez ma sem változott, ahogy az sem, hogy némelyikük VPN-en keresztül végzi az adatcserét, ám a felmérés egyik konklúzióját ez sem befolyásolja: mostanra véget érni látszik az a korszak, amikor globálisan a p2p fájlmegosztás dominálta az internetes adatforgalmat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról