:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 23. 09:23

Mostantól még kevésbé érdemes iPhone-t lopni

Hétfőn este megjelent az iOS operációs rendszer 17.3-as verziója, mely több kisebb hibajavítás és funkciófrissítés mellett egy fontos, a telefonlopásokat még jobban visszaszorító funkcióval érkezik.

Az Apple hétfőn menetrendszerűen frissítette az ökoszisztémájához tartozó operációs rendszereket, így mindenekelőtt az iOS-t, melynek 17.3-as verziója egy fontos biztonsági funkcióval is gazdagodott, mely megakadályozza, hogy a tolvajok átvegyék a teljes kontrollt a telefon felett, valamint megszerezzék az Apple ID-t a hozzá tartozó összes tartalommal és felhasználónév/jelszó párossal.

Az új biztonsági védvonal, az Ellopott eszköz védelme bekapcsolását követően bizonyos, kritikus rendszerfunkciók (pl. Apple ID jelszó megváltoztatás, Find My Device lokátor stb.) csak biometrikus azonosítás után érhetők el, míg alapesetben a rendszer engedte korábban azt, hogy ilyenkor a Face ID vagy Touch ID helyett a jelkóddal is feloldható legyen a zár.

ios_passcode

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ezzel egy jól helyezkedő tolvaj akár tömegközlekedési eszközön, akár zsúfolt tereken, épületeken leleshette a kiszemelt áldozat által beírt jelkódot, így a telefon eltulajdonítását követően a készüléket könnyűszerrel alaphelyzetbe hozhatta, ahonnan egyenes út vezetett a használtpiac kétesebb hírű bugyrai, pontosabban kereskedői felé.

További, a biztonságot növelő, egyben a készülékek eltulajdonítását kevésbé vonzóvá tevő újítás, hogy a különösen szenzitív beállítások esetében, így például az Apple ID jelszavának megváltoztatásánál a funkció beiktat egy biztonsági időzítőt.

Ez esetben a felhasználónak egy óra különbséggel kétszer kell azonosítania magát a biometrikus azonosítással, ez alól csak akkor tesz kivételt a rendszer, ha a lokációadatok alapján a tulajdonos által gyakran látogatott helyszínen (jellemzően otthon vagy a munkahelyen) történik az azonosítás.

Az Ellopott eszköz védelme funkció az iOS 17.3 telepítését követően nem aktiválódik automatikusan, azt a Face ID és jelkód menüpontban kell bekapcsolnia a felhasználónak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 17:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.