Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 14. 10:50

Megszűnik az ingyenes VMWare ESXi hipervizor

Újabb változás a VMWare portfóliójában a Broadcom általi felvásárlás után, hogy többé nem használható az ingyenes ESXi hipervizor, elemzők szerint ezzel is azt sugallva, hogy az új tulajdonos számára nem annyira fontosak a kisebb ügyfelek. Az ingyenes szoftver hiányát azonban nem feltétlenül fogják sokan megérezni.

Egy-egy multicég akvizíciója után az új tulajdonos általában azonnal igyekszik optimalizálni a cégműködést, különösen azokat a területeket illetően, ahol egy összefonódás esetében átfedések adódhatnak. Miután a VMware a Broadcom kezébe került a tavalyi év végén, már tudni lehetett, hogy első körben több mint ezer főt érintő elbocsátás várható, és a cégre strukturális átalakítás vár. Majd jött a hír, hogy az új tulajdonos más téren is vastagon belenyúl a felvásárolt cég eddigi működésébe, és megszüntette az örökös licenceket, miközben az ügyfeleket inkább a stabilabb és jövedelmezőbb előfizetések felé igyekszik terelni. 

A Broadcom most az otthoni felhasználók kisebb körét érintő lépést jelentett be a szolgáltatásai portfólióját illetően: megszűnik a vSphere Hypervisor, más néven ESXi ingyenes verziója (7.x, 8.x). A bare metal hypervisorként működő ESXi-vel a PC fizikai erőforrásai (köztük a CPU-magok, a RAM, a tárhely) oszthatók el több virtuális gép közt, és kis számú kiszolgáló esetén van a felhasználó hasznára, leginkább tesztelési célokra alkalmas. A szolgáltatás támogatja a PCI-, SATA- és USB-kiegészítők átjárását, így lehetővé teszi, hogy a vendéggépek közvetlenül érhessék el például a videókártyát és a merevlemezeket.

vmware

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ingyenes ESXi természetesen korlátozott képességekkel bír a fizetős, számtalan extrával kiegészített VMware ESX-hez képest, ami már komoly virtuális infrastruktúra kiépítésére is lehetőséget ad. Ilyen korlátok, hogy például legfeljebb két fizikai CPU-t tud támogatni és hiányoznak belőle az automatizált terheléselosztási és felügyeleti funkciók. Ennek ellenére a felhasználók számára hasznos eszköz az otthoni szerverek futtatására, vagy akár a gyártásban tesztelésre, illetve azoknak, akik előbb szeretnék kipróbálni az eszköz ingyenes verzióját a fizetős szolgáltatásba való beruházás előtt.

Ugyan az ingyenes verzió különálló termékként nem érhető már el többé a VMWare honlapjáról, a felhasználók továbbra is hozzáférhetnek a hypervisorhoz a VMware User Group "Advantage" licenc révén, illetve kipróbálható egy 60 napos próbaverzió formájában. A Broadcom megerősítette, hogy a vállalat nem tervez helyettesítő terméket.

A Gartner kutatási alelnöke, Michael Warrilow szerint a lépés nem hoz különösebben nagyobb léptékű változásokat, mivel a próbaverzió továbbra is elérhető lesz, a bejelentés negatív felhangjára pedig ráerősíthetnek a Broadcom legutóbbi, licencekkel kapcsolatos módosításai és az ügyfelek fennakadásai. Továbbá nem ez az első alkalom, hogy egy nagyvállalat beszünteti az ingyenes hipervizor-termékét, a Microsoftnál sincs már például ingyenes Hyper-V Server, helyette viszont számos alternatíva férhető hozzá a piacon, például a Nutanix Community Edition. A lépés mindenesetre újabb jele lehet annak, hogy a Broadcomot nem érdeklik a VMWare kisebb ügyfelei, ami hosszabb távon nem biztos, hogy előnyös, mivel a VMWare szoftverek adaptációját befolyásolhatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról