:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 6. 13:51

Szigorítja az USA a beutazást a kémprogramok miatt

Nehezebbé válik a beutazás azoknak, akikről feltételezhető, hogy részt vettek kereskedelmi kémprogramokkal való visszaélésben, vagy anyagi hasznot húztak a kapcsolódó tevékenységekből.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy szigorítja a beutazási feltételeket a kereskedelmi kémprogramokkal való visszaélésben potenciálisan érintett személyek számára, ami a The Guardian szerint leginkább az olyan fő szövetséges országokból érkezőket érintheti, mint Izrael, India, Jordánia és Magyarország.

A hétfőn bejelentett új szabályozáshoz az elmúlt években felderített, spyware-programokhoz fűződő botrányos lehallgatási ügyekhez vezettek el, melyek eredményeként 2021 és 2023 közt a kereskedelmi minisztérium feketelistájára került a Pegasust fejlesztő izraeli NSO csoport, a magyar Cytrox és a görög Intellexa, emellett az államokban tiltottá vált a kereskedelmi kémprogramok használata a kormányzati szervek számára is.

Az új szabályok főleg a befektetőkre és a cégvezetőkre, valamint az illegális megfigyelést végző kormányok nevében eljárókra vonatkozik, továbbá azon országok magánszemélyeire is, ahol elérhető vízummentességi program az Egyesült Államokba való beutazáshoz, mint például az uniós országok és Izrael, tehát „globális” érvényű intézkedésről van szó. A szankció hatálya alá tartozó potenciális személyek értesítést fognak kapnak arról, hogy már nem jogosultak vízummentes utazásra, és vízumot kell kérniük az Egyesült Államok konzulátusán, ha szeretnének belépni az USA-ba.

usavisa

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A külügyminisztérium által kiadott útmutatás szerint a tilalom korlátozza a kereskedelmi kémprogramokkal való visszaélésben résztvevő személyek belépését annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az újságírók, aktivisták, kiszolgáltatott csoportok önkényes vagy jogellenes megfigyelése, zaklatása és megfélemlítése. A vízumtilalom érinteni fogja azokat a személyeket is, akikről feltételezhető, hogy elősegítik a kereskedelmi kémprogramokkal való visszaélést, vagy abból anyagi hasznot húznak, illetve az ő közvetlen családtagjaikat is.

Mivel az izraeli vállalatok élen járnak a spyware-programok gyártásában, így a nemzetbiztonsági kockázatok miatt egyre feszültebbé vált a diplomáciai kapcsolat a szövetséges USA-val. Az Egyesült Államok kormánya a közeli szövetségesek esetében is biztonsági kockázatnak tekinti a kémprogramok használatát, különösen az Egyesült Államok kormányzati alkalmazottai, például a külföldön állomásozó diplomaták és titkosszolgálati tisztviselők ellen való bevetésüket. Egy adminisztrációs tisztviselő szerint az elmúlt években 10 országban és 3 kontinensen több mint 50 amerikai kormányzati alkalmazotról sikerült információkat gyűjteni kémprogramok segítségével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.