:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 31. 11:30

Kevés ok volt az ünneplésre év végén a Samsungnál

Nagyjából az előzetesen kiadott profitfigyelmeztetésben foglaltak szerint alakult a Samsung Electronics tavalyi negyedik negyedéve, de vállalat és az elemzők szerint az idei év már egyértelműen a növekedésről szól majd a dél-koreai óriáscégnél.

Mind a memóriapiacon, mind a fogyasztói elektronikai termékek piacán növekedésre számít a Samsung Electronics 2024-ben, egy kifejezetten nyomasztó, nehézségekkel teli év után. A vállalat a 2023-as negyedik negyedévet még jelentős profitcsökkenéssel zárta, a legfontosabb divízió, a chipgyártó részleg pedig kifejezetten pocsék évet zárt.

A Samsung január 9-én tett közzé profitfigyelmeztetést, melyben az előzetes elemzői várakozásoktól jelentősen elmaradó nyereséget prognosztizált az év utolsó három hónapjára.

samsung_memory

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez végül pontosan be is jött, a vállalat működési profitja az utolsó tavalyi negyedévben 2,8 ezer milliárd dél-koreai won volt (kb. 2,11 milliárd dollár), ami 34%-os visszaesés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az elsősorban memóriákat előállító chipgyártó részleg különösen gyászosan zárt az egész tavalyi évet: a divízió 14,9 ezer milliárd wonos rekordveszteséget könyvelhetett el, a 2022-es 23,8 ezer milliárd wonos nyereség után.

A vállalat ugyanakkor idén már a kereslet fokozatos, az első félévben lassabb, a második félévben egyre gyorsuló élénkülésére számít a memóriapiacon, aminek az első jelei már tavaly év végén látszottak, miután a PC-piac lassú növekedési pályára állt.

A chipgyártó részleggel ellentétben kifejezetten jól teljesített a mobilkészülékeket forgalmazó divízió, mely éves szinten 1,7 ezer milliárd wonról 2,73 ezer milliárd wonra tudta növelni profitját. Bár a céget 12 év után az Apple tavaly először megelőzte a globális eladásokban, a Samsung az idei évet tekintve optimista, a csúcskategóriás mobilkészülékek eladásait tekintve kétszámjegyű növekedést vár idénre elsősorban az új modellekbe épített AI-megoldásoknak köszönhetően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 01:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.