Szerző: Koi Tamás

2024. január 30. 11:27

Túl lassan fejlődik az európai távközlési infrastruktúra

Tovább masszírozzák a nagy európai távközlési cégek az Európai Bizottságot, hogy az hozzon létre egy olyan "beruházásösztönző" környezetet, melyben a hálózatot arányaiban jobban használó platformszolgáltatók is hozzájárulnak az infrastruktúra kiépítésének és karbantartásának a költségeihez.

Újabb közös állásfoglalást adott ki az európai távközlési szolgáltatók legnagyobb befolyással bíró lobbicsoportja, az ETNO hétfőn, melyben a szervezet tagjai tovább nyomatékosítják, hogy a nagy technológiai cégeknek igenis hozzá kellene járulniuk a telekommunikációs hálózatok modernizálásához és karbantartásához.

Az európai távközlési piac szereplői hosszú évek óta próbálják meggyőzni az uniós politikai döntéshozókat a fentiek fontosságáról, az események pedig különösen a koronavírus-világjárvány hatásaként az otthoni munkavégzés és az internetelérést igénylő szórakozási formák, így különösen a videostreaming robbanásszerű erősödésének köszönhetően gyorsultak fel az utóbbi egy-két évben.

slow_lane

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az ETNO ezúttal az 5G-s hálózatok legfeljettebb és legmodernebb kialakításának számító Standalone 5G (5G SA) kapcsán, illetve az azokkal kapcsolatos európai lemaradással kapcsolatosan igyekszik érvelni: míg a lobbicsoport szerint a szektor 59,1 milliárd euró értékben fektetett be a hálózatokba tavaly, az év végére 114-ből mindössze 10 kereskedelmi 5G SA hálózat üzemelt az EU-ban.

Hasonlóképpen nem túl rózsás a helyzet a telekommunikációs edge cloud rendszerek számosságát illetően Európában. Míg régiónkban négy kereskedelmi szolgáltatás épül erre, addig az ázsiai régióban 17, Észak-Amerikában pedig kilenc - hívja fel a figyelmet az ETNO.

A szervezet első embere, Lise Fuhr szerint a beruházási politika és a szabályozás terén tapasztalható status quo egyértelműen hátráltatják a térség innovációját és akadályozzák az autonómiai törekvéseket.

Az Európai Bizottság február 21-én terjeszti elő a digitális hálózatok és infrastruktúrák beruházási környezetét is befolyásoló jogszabálytervezetét.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról