:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 30. 11:27

Túl lassan fejlődik az európai távközlési infrastruktúra

Tovább masszírozzák a nagy európai távközlési cégek az Európai Bizottságot, hogy az hozzon létre egy olyan "beruházásösztönző" környezetet, melyben a hálózatot arányaiban jobban használó platformszolgáltatók is hozzájárulnak az infrastruktúra kiépítésének és karbantartásának a költségeihez.

Újabb közös állásfoglalást adott ki az európai távközlési szolgáltatók legnagyobb befolyással bíró lobbicsoportja, az ETNO hétfőn, melyben a szervezet tagjai tovább nyomatékosítják, hogy a nagy technológiai cégeknek igenis hozzá kellene járulniuk a telekommunikációs hálózatok modernizálásához és karbantartásához.

Az európai távközlési piac szereplői hosszú évek óta próbálják meggyőzni az uniós politikai döntéshozókat a fentiek fontosságáról, az események pedig különösen a koronavírus-világjárvány hatásaként az otthoni munkavégzés és az internetelérést igénylő szórakozási formák, így különösen a videostreaming robbanásszerű erősödésének köszönhetően gyorsultak fel az utóbbi egy-két évben.

slow_lane

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ETNO ezúttal az 5G-s hálózatok legfeljettebb és legmodernebb kialakításának számító Standalone 5G (5G SA) kapcsán, illetve az azokkal kapcsolatos európai lemaradással kapcsolatosan igyekszik érvelni: míg a lobbicsoport szerint a szektor 59,1 milliárd euró értékben fektetett be a hálózatokba tavaly, az év végére 114-ből mindössze 10 kereskedelmi 5G SA hálózat üzemelt az EU-ban.

Hasonlóképpen nem túl rózsás a helyzet a telekommunikációs edge cloud rendszerek számosságát illetően Európában. Míg régiónkban négy kereskedelmi szolgáltatás épül erre, addig az ázsiai régióban 17, Észak-Amerikában pedig kilenc - hívja fel a figyelmet az ETNO.

A szervezet első embere, Lise Fuhr szerint a beruházási politika és a szabályozás terén tapasztalható status quo egyértelműen hátráltatják a térség innovációját és akadályozzák az autonómiai törekvéseket.

Az Európai Bizottság február 21-én terjeszti elő a digitális hálózatok és infrastruktúrák beruházási környezetét is befolyásoló jogszabálytervezetét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.