Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 25. 11:30

Ezer embert rúg ki az eBay

Hatékonyabb munkaszervezésre és a növekedésre hivatkozva a kereskedelmi óriás is optimalizálja a létszámot, a teljes idős alkalmazottak jelentős szelete mellett több vállalkozó munkájára sem tart igényt a jövőben.

A Google, a Discord, a Twitch és a Unity után az eBay is leépítéseket jelentett be, a cég mintegy 1000 dolgozót, vagyis a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak 9 százalékát bocsátja el, és ez csak a kezdet. A kereskedelmi óriás ezen felül meg nem határozott számú megbízásos foglalkoztatottal szakítja meg a munkát a „következő hónapok” során – közölte Jamie Iannone, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Annak ellenére, hogy a cég az elmúlt negyedévben 1,3 milliárd dolláros nyereségről számolt be, és Iannone szerint sikerült meghaladni a stratégiai célkitűzéseket, időszerűnek tartja az átstruktúrálást, és hogy a „fenntartható növekedésre” helyeződjön a fókusz. Emellett azzal érvel, hogy túl gyors tempóban történt a toborzás az elmúlt három év során, aminek következtében a létszám és a kiadások már akadályozzák az üzleti növekedést.

ebay

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A techszektort érintő elbocsátásokat követő layoffs.fyi weboldal szerint az idei év első heteiben több mint 21 370 dolgozónak mondtak fel a vállalatok. A Google 12 ezer embertől vált meg (6%), míg a Meta 11 ezres leépítése a közel 87 ezer embert foglalkoztató cég 13 százalékát jelentette. Hasonló mértékekben faragott az Amazon, a Microsoft és az Ericsson.

Ebben a hónapban a Duolingo nyelvtanuló alkalmazás a szerződésesek mintegy 10%-át küldte el, mivel egyre több munkafolyamatot tudott kiváltani MI-eszközökkel. Tavaly februárban 500 alkalmazottat bocsátott el az eBay világszerte (a teljes munkaerő-állomány 4 százaléka), miután a vállalat a fogyasztói kiadások lassulását és az e-kereskedelmi kiadások felfutását idézte a világjárvány idején.

Az 1995-ben alapított eBay egyre erősebb piaci konkurenciával néz szembe, főleg a kínaiak oldaláról, miután erősödik és szélesebb tömegeket ér el a Temu és a Shein. A már 21 milliárd dolláros vállalatról közel 12 000 alkalmazottat számlál.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.