Szerző: Vörös Péter

2000. december 4. 00:17

Újabb forduló a tárolóeszközök piacán: ezúttal EMC kontra Network Appliance

[CNET, TechWeb] Az adattárolási ipar két nagyja, az EMC és a Network Appliance (NetApp), jelenleg nem nagyon versenyeznek közvetlenül egymással, mivel az EMC csúcskategóriájú tárolórendszereket árul, míg a NetApp olcsóbb rendszereket. Keddtől azonban megváltozik a helyzet, mivel az EMC bemutatja Chameleon kódnevű, alacsony árkategóriájú (3,5 terabyte kapacitású) termékét - ezzel közvetlenül megtámadva a NetApp-et. A NetApp sem marad tétlen: éppen múlt héten kezdte el árulni azt a (max. 12 terabyte kapacitású) termékét, amelyikkel közvetlenül az EMC eddigi területén támad a cég.

Az EMC számára mindez azt fogja jelenteni, hogy az új terméken (NAS - network-attached storage - 'hálózatcsatolt tárolás') az eddig megszokottnál jóval kisebb haszonrést fog realizálni. A NetApp számára az jelenthet kihívást, hogy olyan vevőkörnek kell majd új termékét (storage area networks - 'tárolási hálózat') árulni, amelyik sokkal kényesebb a tökéletes működést illetően, mint a jelenlegi ügyfelek.

Egyes elemzők szerint az EMC előnyben van a NetApp-pal szemben, különösen a CrosStor Software egy hónappal ezelőtt történt megvétele óta - a CrosStor NAS operációs és egyéb szoftvereket árul és a SAN ill. NAS technológiák ötvözésén dolgozik. Így az EMC-nek viszonylag kevesebb aggódnivalója van azzal kapcsolatban, hogy melyik tárolási-hálózati technológia fog nyerni.

Az adattárolási eszközök piacán számos nagy cég van jelen: az IBM, a Dell, a Hewlett-Packard, a Compaq Computer és a Sun - de a legnagyobb sikert mégis az EMC és a NetApp érte el, mivel e két cég termékei mindenféle számítógéphez csatolhatók (forgalmat tekintve a Compaq-é az első hely a globális tárolóeszköz piacon, de a Texas-i óriás tárolóeszközeit szinte kizárólag saját rendszerei mellett árulják). A NetApp és az EMC nem csak a piacsemlegességnek köszönhetik sikereiket, hanem annak is, hogy nagy teljesítményű hardvereket és szoftvereket árulnak.

Az EMC sikerei többségét hűtőszekrény méretű tárolási rendszerekkel éri el, amelyek speciális tárolási hálózatok részei, ezeket hívják 'tárolási hálózatnak' (storage area network, SAN) - ezek installálása és működtetése általában igen drága, viszont az átlagos számítógépes hálózatoknál nagyobb teljesítményt nyújtanak.

Ezzel szemben a NetApp olyan tárolási eszközökre specializálódott, amelyek az átlagos hálózatokhoz kapcsolódnak. Bár ezek az ún. network-attached storage (NAS - 'hálózatcsatolt tárolás') eszközök olcsóbbak az EMC rendszereinél, de ma már így is akár több, mint 1 millió $-ba is kerülhetnek.

A NetApp múlt szerdán jelentette be új termékeit, amelyek az IBM zSeries (korábbi nevén S/390) mainframe-ekhez csatlakoztathatóak - ez már egyértelműen az EMC területe. A NetApp azt is bejelentette, hogy támogatja az IBM DB2 adatbázis szoftverét, ez szintén megkönnyítheti a cég dolgát a csúcskategóriájú ügyfelek megszerzésében.

A CrosStor EMC általi akvizíciója azt is jelenti, hogy a hp és a Western Digital Connex divíziója, amelyek korábban a CrosStor szoftvereit használták NAS rendszereikhez; várhatóan ezután ugyanezen szoftvereket az EMC-től fogják venni - vagy mástól pl. a Network Storage Solutions-től.

Az EMC a hírek szerint sokakat meg fog lepni a Chameleon-nal: állítólag a legjobb ár/teljesítmény értékkel fog rendelkezni a NAS piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról