:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 23. 13:34

Az X laboratórium működését is átgondolja az Alphabet

Kockázati tőkéből való finanszírozással pörgetné meg projektjeit az Alphabet korábban „Google X”-ként létező, majd egyszerűen csak „X”-re átkeresztelt innovációs laboratóriuma, ami a szerkezeti átalakítás és a költséghatékonyság jegyében néhány dolgozótól búcsút int.

Az Alphabet Inc. több tucat alkalmazottat bocsát el az úttörő technológiákkal foglalkozó X laboratóriumból, miközben külső befektetőkhoz fordul finanszírozásért. Belsős források elmondása szerint a divízió az elmúlt hónapokban felgyorsította a finanszírozásról szóló tárgyalásokat kockázati tőkésekkel és más befektetőkkel, akiket nem kívántak nevesíteni. A munkatársaknak kiküldött tájékoztatás szerint a laboratórium újrastrukturálást tervez annak érdekében, hogy aktív projektjei könnyebben kiléphessenek független startupként az Alphabet és a külső támogatók segítségével.

A cég közleménye szerint nyitottabbá válik az ipari és pénzügyi partnerek szélesebb körével való együttműködésre, és továbbra is a hatékonyságot tartja szem előtt a csapatok felépítése és a tőkefelhasználás tekintetében. A források szerint a szerkezetátalakítás részeként az X ezért a munkaerő-állományt is optimalizálja, főleg a support területen dolgozók számából farag le, de hogy ez pontosan mennyi dolgozót, vagy a bázis hány százalékát jelenti, nincs számszerűsítve.

layoff_google

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google társalapítói, Larry Page és Sergey Brin által alapított X olyan merész ötleteken kezdett el dolgozni, mint az önjáró autók, internetszóró léggömbök és szállító drónok, azonban az utóbbi években egyre nagyobb a nyomás a divízión, hogy nyereségessé alakítsa az újító elképzeléseket. Miután a Google 2015-ben konglomerátummá szervezte át magát, a cég eredményjelentésében „Other Bets” néven futó, általában negyedévente több milliárd dollárt elégető moonshot projektjek arra törekedtek, hogy az Alphabet anyavállalat zászlaja alatt működő független vállalkozásokká nőjenek ki. Összességében a Google arra törekszik, hogy a pénzégető ötletek valahol máshol leljenek finanszírozásra, legalábbis részben.

A külső finanszírozásos modell nem újdonság az Alphabet számára, az önvezető autókat gyártó Waymo 2020-ban és 2021-ben több mint 5 milliárd dollárnyi összeget vont be kívülről, és szintén X projektjént indult, majd később teljes értékű Alphabet céggé vált. Az anno internetszóró léggömbökkel foglalkozó, nem túl sikeres Project Loon később független entitássá vált, és szeparálódott az Alphabet bevételi táblázatától is, hasonló irányba szeretné tolni a cég a jelenlegi projekteket.

A Szilícium-völgy innovációs laboratóriumai általánosságban veszélybe kerültek a tömeges elbocsátások és a költségvetési megszorítások idején. Tavaly a Google a házon belüli Area 120 startup inkubátoron belül szüntetett meg pozíciókat, és az X is hasonlóan tett, de eddig nem vitt végbe jelentősebb változtatásokat.

Január közepén érkezett a hír, hogy a hosszútávú stratégiában kiemelt szerepet kapó mesterséges intelligencia miatt a Google komolyabban hozzányúl munkaerő-állományához, Sundar Pichai vezérigazgató múlt heti bejelentése szerint az idei év során még több alkalmazottól válnak meg. A munkatársaknak kiküldött, a 2024-es év prioritásairól és célkitűzéseiről szóló levélben a vezér arról írt, hogy a tervezett beruházásokhoz szükséges kapacitás biztosításához további nehéz döntéseket kell hoznia a vezetésnek, ami egyes csapatok megszüntetését is jelentheti - bár az elbocsátások nem lesznek olyan mértékűek, mint a tavalyi leépítések, és nem érint majd minden csapatot. Belsős levelezések alapján az elbocsátások elsősorban a nagyvállalatok számára hirdetéseket értékesítő Large Customer Sales (LCS) részlegét érinthetik, míg a későbbiekben a kisebb ügyfeleket kiszolgáló Google Customer Solutions csapat (GCS) lesz a tevékenységért felelős részleg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 03:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.