:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 18. 13:34

Újabb győzelmet zsebelhet be az Intel Európában

Ismét kisebb lett a valószínűsége annak, hogy az Európai Bizottság sikerrel vigye tovább az Intelre még 2009-ben kiszabott büntetést előíró határozattal kapcsolatos pert.

Újabb jel utal arra, hogy az Európai Bizottság keresztet vethet az Intel ellen 2009-ben hozott antitröszt-határozatban megállapított 1,06 milliárd eurós bírságösszegre, miután az Európai Unió Bíróságán legfelsőbb szintre került ügyben az egyik tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bizottság téves piacanalízis alapján szabta ki a büntetést a processzorgyártóra.

Tizennégy évvel ezelőtt az Európai Bizottság mindaddig példa nélküli szigorral csapott le a processzorpiac veteránjára, az Intelre, melynek nyakába versenyellenes magatartása miatt akkor rekord összegűnek számító, 1,06 milliárd eurós bírságot vágott a Neelie Kroes biztos vezette hivatal. Az Intel fellebbezett, a jogi eljárás pedig minden lépcsőfokot megjárva 2022-ben ért véget a bírságösszeg semmissé nyilvánításával.

intel_euflag

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Törvényszék ítéletét a Bizottság a CJEU elé vitte, mely várhatóan a következő hónapokban hirdet majd ítéletet az ügyben, melynek végkimenetele a tanácsnokok döntésén múlik - ebből a szempontból a legkevésbé sem jó jel, hogy az egyik ügyben eljáró tanácsnok szerint a Bizottság fellebbezését el kell utasítani.

Az Európai Unió végrehajtó szerve időközben egy új eljárásban lényegesen szerényebb összegre, 376,3 millió euróra büntette a processzorgyártót lényegében ugyanazért. Erre elsősorban az adott alapot, hogy bár a Törvényszék az eredeti bírságot eltörölte, azt fenntartotta, hogy a vizsgált időszakban az Intel súlyosan piactorzító, versenyellenes magatartást tanúsított, újabb bírságösszeget azonban illetékesség hiányában nem állapított meg.

Az Intel elleni eljárás alapját az adta, hogy a processzorgyártó évekig különböző kedvezményeket kínált fel a nagyobb PC-gyártóknak cserébe azért, hogy azok ne, vagy csak kisebb volumenben építsenek konfigurációkat a rivális AMD processzoraira.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 14:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.