:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 11. 09:00

Egyre kevésbé vonzó munkahelyek bizonyos nagy techcégek

Úgy tűnik, hogy a technológiai ipar küzdelmei hatással vannak arra is, hogyan vélekednek az alkalmazottak a vállalatukról. A Glassdoor legjobb munkahelyeiről szóló éves listája azt mutatja, hogy a big tech veszített némileg fényéből a leépítések miatt, de egyes szereplők kimondottan jól tartották magukat: az Apple ismét csatlakozott, míg az Nvidia előkelő pozíciót vívott ki magának.

A Glassdoor közzétette rendszeres éves listáját a legjobb munkahelyekről, aminek alapját maguk a munkavállalók által készített visszajelzések jelentik, és az eredmények nem túl bíztatóak a techszektor nagyjaira nézve. A 2024-es listára csak 31 technológiai vállalat került fel a tavaly listázott 41 névvel szemben, így nagyobb teret kaptak a bankok, kereskedők és gyártók. Az Apple és a Meta népszerűsége már tavaly csökkeni kezdett, mivel a 2023-as listán egyáltalán nem kerültek be a top százba sem.

A 2024-es évre vonatkozó legjobb munkahelyek rangsorán a Google és a Microsoft népszerűsége esett vissza jelentősen: a keresőóriás a korábbi 8.-ról a 26. helyre zuhant, míg a redmondi szoftveróriás már csak a 18. helyen szerepel a 13. helyett. Ez már a második év, hogy a Meta, a Zillow és a Zoom egyáltalán nem kerülnek be a százas válogatásba.

Míg az Apple a tavalyi listára nem fért fel, most a 39. helyen ismét csatlakozott. A chipgyártó NVIDIA lenyűgözően teljesített ilyen szempontból, és második helyezést ért el, miután alkalmazottai többek közt olyan tulajdonságokkal illették munkaadójukat, mint a „szenvedélyesség”, „nagyszerű kultúra” és „jó előnyök”. A munkavállalók szerint egyébként a Bain & Company-nál a legjobb dolgozni, ez a tanácsadócég került az első helyre. Egyébként a Bain és a Google az egyetlen két cég, amely minden évben felkerült a listára.

glassdooor

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A layoffs.fyi adatbázisa szerint a technológiai vállalatok tavaly több mint 260 ezer alkalmazottat bocsátottak el, az újév kilencedik napján már kétezerrel többet mutat a számláló. A Glassdoor vezető közgazdásza, Daniel Zhao szerint még a hagyományosan stabilnak tekinthető nagyvállalatok esetében is egyre nagyobb a bizalmatlanság az alkalmazottak részéről, és fokozódnak az aggodalmak a munkaadók üzleti kilátásai miatt.

A Google, a Meta, a Zoom és a Zillow alkalmazottai szerint épp a leépítések erodálták adott vállalat népszerűséget és dolgozói elégedettségét, a Glassdoor felületére írt vélemények közt leginkább a megromlott morálra, a hosszú munkaórákra és a rossz vezetésre panaszkodnak. A Google, a Meta és az X (korábbi nevén Twitter) az alkalmazottak juttatásait is csökkentette tavaly. A visszajelzésekből kirajzolódik, hogy a munka és a magánélet egyensúlya még fontosabb szempont lett az alkalmazottak körében, de a karrier- és előrelépési lehetőségek még mindig nagyobb súllyal bírnak. 

A listára való felvételhez a cégeknek 1000-nél több alkalmazottal kell rendelkezniük, és az elmúlt év során legalább 75 alkalmazotti minősítést kell kapniuk a Glassdoor felületén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 00:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.