Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 9. 10:27

A dolgozók negyedét ledarálja a Unity

A játékengine-ről ismert fejlesztő több embertől válik meg, mint amennyit összesen elküldött az utóbbi elbocsátási hullámok alatt, természetesen a nyereségességre hivatkozva.

Az elmúlt években hullámonként pár száz főt érintő, de összesen nagyjából 1100 embert kiiktató leépítési körök után a Unity Software 1800 pozíciót tervez megszüntetni márciusig, így körülbelül a munkaerőállománya 25 százalékát darálja le a következő időszakban – derül ki hatósági dokumentumból. A leépítések az összes csapatot, régiót és üzletágat érinteni fogják. 

A szokottnál merészebb lépésre szerkezetátalakítási szándék a magyarázat, miután a szoftverfejlesztő egy átfogó értékelést végzett termékportfólióján. A tervezett költségcsökkentési intézkedések közt ezen felül az irodaterületek csökkentése, a termékkínálat átgondolása szerepel. Az első negyedévet érintő csökkentéssel kapcsolatos költségek értékére vonatkozóan egyelőre nincs becslés.

Az elmúlt év nem volt egyszerű a játékmotorról ismert vállalat számára: a tavaly májusi elbocsátási kör a dolgozók 8 százalékát, nagyjából 600 embert érintett, amivel szintén a „hosszútávú nyereséget és növekedést” kívánta elősegíteni, ám ez nem volt különösebben gyümölcsöző. A Unity engine-jét az indie fejlesztőktől kezdve a nagy AAA projektek készítői használják, emellett a film- és animációiparban is bevált eszköz, mindennek ellenére a vállalat nem nyereséges, 2022-ben több mint 1,3 milliárd dollárra tett szert, de nyereséget nem termelt.

unity_kiemelt

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szeptemberben az elmúlt években látott leghevesebb tiltakozást és ellenérzést sikerült kiváltani a fejlesztőkből, miután a Unity egyoldalú szerződésmódosítással olyan módosításokat vezetett be felhasználási feltételeiben, amik tetemes plusz költségeket jelentettek volna a független fejlesztőkre és stúdiókra nézve. Egy hétnyi csatározás után már a Unity Runtime Fee újragondolt feltételeit közölték bocsánatkéréssel karöltve, így az új konstrukciók (erről itt írtunk bővebben) 2024 elején lépnek életbe. A cég arra számít, hogy az üzleti modell-változtatás hatása egyelőre minimális hasznot hoz 2024-ben, de később nagyobb elfogadottsága lehet az ügyfelek körében.  

Októberben John Riccitiello vezérigazgató kilenc év után visszavonult elnöki posztjáról és távozott az igazgatóságból is, helyét ideiglenes vezérigazgatóként James Whitehurst, a Red Hat korábbi vezérigazgatója vette át. Míg a Unity részvényei több mint 40%-ot emelkedtek az év során, július és október vége között értékük közel felét elvesztették. A harmadik negyedéves eredményjelentésben közölt eredmények sem teljesítették az elemzők várakozásait.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról