:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 9. 10:27

A dolgozók negyedét ledarálja a Unity

A játékengine-ről ismert fejlesztő több embertől válik meg, mint amennyit összesen elküldött az utóbbi elbocsátási hullámok alatt, természetesen a nyereségességre hivatkozva.

Az elmúlt években hullámonként pár száz főt érintő, de összesen nagyjából 1100 embert kiiktató leépítési körök után a Unity Software 1800 pozíciót tervez megszüntetni márciusig, így körülbelül a munkaerőállománya 25 százalékát darálja le a következő időszakban – derül ki hatósági dokumentumból. A leépítések az összes csapatot, régiót és üzletágat érinteni fogják. 

A szokottnál merészebb lépésre szerkezetátalakítási szándék a magyarázat, miután a szoftverfejlesztő egy átfogó értékelést végzett termékportfólióján. A tervezett költségcsökkentési intézkedések közt ezen felül az irodaterületek csökkentése, a termékkínálat átgondolása szerepel. Az első negyedévet érintő csökkentéssel kapcsolatos költségek értékére vonatkozóan egyelőre nincs becslés.

Az elmúlt év nem volt egyszerű a játékmotorról ismert vállalat számára: a tavaly májusi elbocsátási kör a dolgozók 8 százalékát, nagyjából 600 embert érintett, amivel szintén a „hosszútávú nyereséget és növekedést” kívánta elősegíteni, ám ez nem volt különösebben gyümölcsöző. A Unity engine-jét az indie fejlesztőktől kezdve a nagy AAA projektek készítői használják, emellett a film- és animációiparban is bevált eszköz, mindennek ellenére a vállalat nem nyereséges, 2022-ben több mint 1,3 milliárd dollárra tett szert, de nyereséget nem termelt.

unity_kiemelt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szeptemberben az elmúlt években látott leghevesebb tiltakozást és ellenérzést sikerült kiváltani a fejlesztőkből, miután a Unity egyoldalú szerződésmódosítással olyan módosításokat vezetett be felhasználási feltételeiben, amik tetemes plusz költségeket jelentettek volna a független fejlesztőkre és stúdiókra nézve. Egy hétnyi csatározás után már a Unity Runtime Fee újragondolt feltételeit közölték bocsánatkéréssel karöltve, így az új konstrukciók (erről itt írtunk bővebben) 2024 elején lépnek életbe. A cég arra számít, hogy az üzleti modell-változtatás hatása egyelőre minimális hasznot hoz 2024-ben, de később nagyobb elfogadottsága lehet az ügyfelek körében.  

Októberben John Riccitiello vezérigazgató kilenc év után visszavonult elnöki posztjáról és távozott az igazgatóságból is, helyét ideiglenes vezérigazgatóként James Whitehurst, a Red Hat korábbi vezérigazgatója vette át. Míg a Unity részvényei több mint 40%-ot emelkedtek az év során, július és október vége között értékük közel felét elvesztették. A harmadik negyedéves eredményjelentésben közölt eredmények sem teljesítették az elemzők várakozásait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.