Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 10. 10:11

Távozik a Unity vezérigazgatója

A játékmotort övező botrány után azonnali hatállyal távozik posztjáról a Unity megosztó megítélésű vezérigazgatója és elnöke.

Pár hete az elmúlt években látott leghevesebb tiltakozást és ellenérzést sikerült kiváltania az azonos nevű játékengine-t birtokló Unity-nek a fejlesztőkből, miután egyoldalú szerződésmódosítással olyan módosításokat vezetett be felhasználási feltételeiben, amik tetemes plusz költségeket jelentettek volna a független fejlesztőkre és stúdiókra nézve. Ugyan a cég a tervtől később visszatáncolt, az ügy helyrehozhatatlan kárt jelenthet a reputációjának és megrengeti a belé vetett bizalmat.

A vállalat hétfőn jelentette be az elmúlt pár botrányos hét után, hogy John Riccitiello vezérigazgató kilenc év után "visszavonul" elnöki posztjáról és távozik az igazgatóságból is. A Unity ideiglenes vezérigazgatója James Whitehurst, a Red Hat korábbi vezérigazgatója lesz. Roelof Botha, a Unity igazgatótanácsának független igazgatója lesz a társaság elnöke.

A cég egyben nekilát a következő vezérigazgató kijelölésének, Riccitiello pedig továbbra is tanácsadással segíti a „zökkenőmentes” átmenetet. Bár Riccitiello "visszavonulásának" konkrét okát nem részletezte sem a volt vezető, sem a vállalat, többen is úgy sejtik, hogy az elmúlt pár botrányos hét eredményeként született a döntés.

unity

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Unity Runtime Fee-t övező felháborodás után kicsivel több mint egy hetet várt a cég az új árazási modell módosított verziójának bejelentésével bocsánatkéréssel körítve, ami jelentősen eltér az eredeti tervtől. Bár a Unity megbánást tanúsított és elnézést kért, amiért nem mérte fel előre egy ilyen horderejű módosítás következményeit, a történet egyáltalán nem tesz jót a céggel szembeni bizalomnak, hiszen azt jelenti, hogy a későbbiekben bármikor hasonló,  kedvezőtlen módosításra adhatja fejét.

A Necrosoft igazgatója, Brandon Sheffield „The Death of Unity”, azaz a Unity halála címmel tett közzé esszét, amiben egyértelműen a Unity vezérigazgatóját, John Riccitiellót kritizálta és állította be a helyzetért felelős fő negatív szereplőként. Riccitiello korábban az EA ügyvezetője volt, érkezése óta azon dolgozik, hogy a Unity tevékenységét újabb piacokra terjessze ki, beleértve a VR-t és az ipari formatervezést.

Sheffield szerint a motor stabilitása az új vezető érkezésével jelentősen romlott, a fizetési rendszer megváltoztatása pedig az utolsó csepp lehet a pohárban, így a játékfejlesztő egyenesen arra kérte a fejlesztőket, hogy egyáltalán ne válasszák a Unity-t, mivel nem megbízható cég. Az ügyről korábban itt írtunk bővebben.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról