Szerző: Vörös Péter

2000. december 3. 17:33

Az IBM Linux-szal kapcsolatos tervei napról napra komolyabbak

Az egyik eredeti cél még az volt az IBM Linux-szal kapcsolatos koncepciójában, hogy a Linux mainframe-eken is fusson - immár ugyanakkor azon dolgozik a Nagy Kék, hogy nagy méretű fürtözéses (clustering) Linux konfigurációkat hozzon létre. Ez azt jelentené, hogy jobban skálázható és megbízhatóbb szerver ill. mainframe alkalmazásokat lehet majd készíteni pl. e-mail-hez, Web-hosting-hoz vagy vállalati erőforrás tervezéshez.

A University of New Mexico egyetem High Performance Computing Center intézetében a LosLobos szuperszámítógépes projekt keretében 512 node-os cluster-re installálta a Linux-ot. Ez gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy akár egy 100 millió e-mail levládából álló mail rendszert lehet hatékonyan kezelni. A kaliforniai Sendmail már jelenleg is egy IBM Linux mainframe-et használ fejlesztési célokra és számos Linux szervert használnak szolgáltatásukhoz.

A megnőtt skálázhatóság tükröződni fog az IBM termékeiben és jövőben technológiáiban - számos bejelentés várható ezzel kapcsolatban a mainframe, szerver és megoldás oldalakon a következő hónapokban.

A fürtözéssel természetesen nem csak az IBM foglalkozik intenzíven: az e hónap végére várható Linux 2.4-es kernel támogatni fogja az SMP-t (szimmetrikus multiprocessing) nyolc processzorig, valamint nagyobb fájl rendszert fog támogatni még a 32-bites architektúrákon is, lehetőség lesz 64 GB fizikai memória címzésére többek között az Intel nagy x86 szervein.

Úgy tűnik, hogy számos piacon jó megoldásnak bizonyul a Linux-os mainframe, így az IBM ez évben tett S/390 mainframe bejelentései (a Linux szoftverrel, middleware-rel és szolgáltatásokkal kapcsolatban) értő fülekre találtak. A vállalati szinten ma már egyértelmű az, hogy mail szervernek, e-értékesítési szervernek, Web-szervernek és e-kereskedelmi alkalmazási szervernek tökéletesen alkalmaz a Linux. Sőt, egyre több mission-critical területen bizonyít a nyílt forráskódú operációs rendszer: pénzügyek, CRM (customer relationship management - ügyfélkapcsolat menedzsment), stb., ahogy a vállalatok egységes Linux platformra térnek át.

Az IBM ott tart, ahol történetében már nagyon régen: kezdve a ThinkPad laptop-októl egészen az S/390 mainframe-ekig ugyanaz az operációs rendszer futtatható - bár ez az operációs rendszer független a Nagy Kéktől, lényegében semmi köze nincs eredetileg az IBM-hez. De napról napra egyre több ...

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.