Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 4. 11:48

A dolgozók 15 százalékát küldi el az önmagát kereső Xerox

A cég a fénymásolóktól távolabb lépve az üzleti szolgáltatásokra tervezi helyezni a hangsúlyt, aminek érdekében jelentős szerkezetváltoztatást tervez.

Struktúraváltásra és új működési modellre hivatkozva 15 százalékkal csökkenti globális munkaerőállományát a Xerox. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez benyújtott dokumentumok szerint a digitális nyomtatási és dokumentumkezelési technológiákat kínáló cég 2022. december 31-én körülbelül 20 500 alkalmazottat foglalkoztatott, ebből kiindulva a leépítés 3075 dolgozót érinthet, akiket az aktuális negyedév során tájékoztatnak.

A közlemény szerint a vállalat szerkezetátalakítási terve magába foglalja a termékportfólió egyszerűsítését a nyomtatási üzletágon belül, a globális üzleti szolgáltatások hatékonyságának növelését, valamint az IT-re és más digitális szolgáltatásokra való összpontosítást. A Xerox új vezetőket nevez ki és a csapatot is átalakítja az új tervek megvalósítása érdekében.

A Xerox részvényei több mint 12%-ot estek a bejelentést követően, miután folyamatosan emelkedtek az elmúlt évben, részben azért, mert a cég dollármilliárdokat takarított meg a 2018-ban indított költségcsökkentési programjával. 2023. harmadik negyedévében azonban nagyjából 6 százalékos bevételcsökkenésről számolt be az előző évhez képest.

layoff

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az 1906-ban, eredetileg Haloid Company néven alapított Xeroxot főleg fénymásológépei tették ismertté, de a konkurensek (például a Canon) nyomására a cég idővel a pénzügyi szolgáltatások felé kezdett el nyitni. Mivel a stratégia nem bizonyult hatékonynak, a vállalat az 1990-es években megvált ezen részlegétől. Az elmúlt években a Xerox nehezen tudott alkalmazkodni a digitális fejlődéshez, mivel a tinta és a nyomtatott dokumentumok iránti kereslet jelentősen csökkent.

Ursula Burns, a Xerox korábbi vezérigazgatójának vezetése alatt a vállalat arra törekedett, hogy az üzleti szolgáltatásokat helyezze előtérbe, és egyszerűbbé tegye ügyfelei számára az emberi erőforrások és az egészségügyi ellátás, valamint a fizetési rendszerek területeihez kapcsolódó dokumentumforgalom kezelését. A vállalat 2014-ben több mint egymilliárd dollárért eladta információs technológiai outsourcing üzletét, miközben folyamatosan esett profitja a kínai patron-klóngyártók miatt. Nem hozott sikert a 3D nyomtatás sem, 2023 augusztusában ettől az üzletágtól is búcsúzni kellett.

2018-ban a cég bejelentette, hogy egyesül a Fujifilm japán konszernnel, de az üzlet kevesebb mint három hónappal később meghiúsult, miután az aktivista részvényesek, köztük Carl Icahn tiltakoztak a lépés ellen és alulértékelték a Xeroxot. 2019-ben a Xerox szerette volna felvásárolni a HP-t, de végül ebből sem lett semmi, miután a HP az ajánlatot visszautasította a Xerox pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról