:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 2. 09:38

A vártnál több pénz folyt be az OpenAI-hoz

A vezetőséget érintő novemberi válság ellenére több mint 1,6 milliárd dolláros bevétellel zárhatta az évet az OpenAI a bennfentes adatok alapján, ami 20%-os növekedést az október közepén várt 1,3 milliárd dollárhoz képest.

A The Information októberben még arról írt bennfentes forrásokra hivatkozva, hogy az OpenAI éves bevétele 2023 végére eléri az 1,3 milliárd dollárt, miután Sam Altman belsősöknek adott tájékoztatása szerint a cég bevételei ősszel meghaladták a 100 millió dollárt, ami kb. 30 százalékos növekedés volt a nyári hónapok forgalmához képest.

A portál legfrissebb információi szerint az év végén végül 1,6 milliárd dollár forgalmat könyvelhettek el a cég pénzügyesei, az impozáns növekedés pedig arról árulkodik, hogy az ősszel menesztett, majd a cég élére visszakerülő Sam Altmant övező bizonytalanság és a novemberi dráma sem ártott az üzletnek.

Az OpenAI vezetőségének egyes tagjai úgy vélik a lap szerint, hogy ez a szám 2024 végére elérheti az 5 milliárd dollárt is, elsősorban a ChatGPT előfizetéseinek értékesítéseivel. A Google és az Amazon technológiai óriáscégek által pénzügyileg támogatott másik nagy versenytárs, az Anthropic az előrejelzések szerint több mint 850 millió dollár bevételt termelhet az elemzők szerint ugyanebben az időszakban.

Friss hír,  hogy a Bloomberg nemrég közzétett jelentése szerint az OpenAI korai tárgyalásokat folytat egy újabb 100 milliárd dollár értékű tőkebevonásról az Abu Dhabi-ban székelő G42 holdinggal közösen, aminek célja MI-chipek finanszírozása. Az újabb kör várhatóan 100 milliárd dollárra vagy többre értékelheti a vállalatot.

openai

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OpenAI a ChatGPT felhasználószámán túl nem közöl túl sok hivatalos számot, így meglehetősen nehéz belelátni az egyedi struktúrájú szervezet pénzügyeibe. A legforróbb mesterséges intelligenciával foglalkozó cég bevételekre vonatkozó, legutóbb szolgáltatott adata a csekélyke tavaly befolyt 44 485 dollár, ami az Amerikai Egyesült Államok adóhatósága(IRS) felé benyújtott adózási űrlapból derült ki. Az OpenAI utoljára 2017-ben nyújtott be beadványt az államhoz, amikor a bevétele 33,2 millió dollár volt, ez is több 700-szorosa az alapítvány által 2022-re jelentett összegnek.

A 2015-ben nonprofit szervezetként indult vállalkozás 2019 óta egyedi hibrid struktúrában működik, az úgynevezett „capped-profit” modellben a cég két részből áll: az OpenAI LP profitorientált vállalatból és a non-profit anyavállalatból. Ez a felépítés lehetővé teszi számára, hogy dollármilliárdokat gyűjtsön külső finanszírozás révén, és rendelkezzen a technológiai startupok bizonyos jellemzőivel, például hogy tőkét osszon szét az alkalmazottak számára. 

Az átláthatósági problémák miatt nem világos, hogy az OpenAI profitorientált üzletága mekkora bevételt termel, az The Information jelentése szerint tavaly sikerülhetett elérni a 28 millió dollárt, ami azóta többszázszorosára nőtt az idei év végére elkönyvelt 1,6 milliárd dollárrral. Szüksége is lesz a vállalatnak az egyre növekvő bevételekre, mivel a ChatGPT fejlesztésére 2022-ben mintegy 540 millió dollárt költöttek, amihez még hozzájön a napi kb. 700 ezer dollárnyi üzemeltetési költség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.