Szerző: Barna József

2000. december 2. 18:42

Egy gigantikus projekt: Early English Books Online

Az oxfordi és a michigani egyetem a Bell & Howell Information and Learning céggel karöltve nem kisebb vállalkozásba kezdett, mint hogy interneten hozzáférhetővé tegyék az összes, a Brit szigeteken a korai újkorban nyomtatott könyvet. Ennek első kézzelfogható eredménye a szinte hihetetlen anyagmennyiséget felvonultató Early English Books Online . Ebben az adatbázisban néhány kivételtől eltekintve megtalálható a szigetországban 1475 és 1700 között nyomtatásban megjelent összes munka mikrofilmről digitalizált változata.

Az oxfordi és a michigani egyetem a Bell & Howell Information and Learning céggel karöltve nem kisebb vállalkozásba kezdett, mint hogy interneten hozzáférhetővé tegyék az összes, a Brit szigeteken a korai újkorban nyomtatott könyvet. Ennek első kézzelfogható eredménye a szinte hihetetlen anyagmennyiséget felvonultató Early English Books Online. Ebben az adatbázisban néhány kivételtől eltekintve megtalálható a szigetországban 1475 és 1700 között nyomtatásban megjelent összes munka mikrofilmről digitalizált változata.

Ez tehát azt jelenti, hogy a William Caxton által 1475-ben nyomtatott első angol nyelvű munkától 1700-ig bezárólag minden szigetországbeli nyomtatvány teljes terjedelmében elérhető az interneten. Jelenleg az EEBO adatbázisa 125.000 kötet digitalizált mását tartalmazza; ám ez hamarosan bővülni fog.


Talán a számítástechnika is itt kezdődött...

Természetesen az EEBO nem böngészhető ingyenesen, és előfizetési díját is elsősorban a gazdagabb nyugati kutatói műhelyek és egyetemek pénztárcájához szabták. Ugyanis az egyéves előfizetés valamivel több, mint 15.000 dollár. Jó hír azonban, hogy bárki bepillantást nyerhet az anyagba az ingyenesen kipróbálható Featured Content szekció jóvoltából.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.