:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 12. 12:12

Biztonsági aggályokat oszlatna el a francia Huawei-gyár

Nem csak összeszerelést, hanem az 5G-s mobilhálózati berendezések teljes gyártási folyamatát végző üzemet nyitna Franciaországban a Huawei, melyet jórészt a szövetséges Egyesült Államok hathatós lobbitevékenységének köszönhetően ma számos európai országban nem látnak szívesen.

Több évnyi csúszást követően megépülhet Franciaország keleti régiójában Kína legnagyobb technológia multijának, a Huaweinek az új gyára, ahol a tervek szerint 5G-s mobilhálózati berendezéseket gyártanának majd. Mindeközben a kínai gyártó megítélése a különböző EU-s tagállamokban legalábbis vegyes, az Egyesült Államokkal tradicionálisan jó viszonyt ápoló tagállamok ugyanakkor hajlanak arra, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozzák a Huawei eszközeinek jelenlétét a kritikus infrastruktúrákban, így többek között az 5G-s mobilhálózatokban.

A gyártó először 2020-ban vázolta fel a gyárépítéssel kapcsolatos terveit, így ekkor volt szó először többek között a beruházás léptékéről is, mely akkori értéken meghaladta a 200 millió eurót. Lényeges szempont, hogy a tervezett gyárban kezdetektől fogva csak és kizárólag 5G-s mobilhálózati alkotóelemeket gyártanának, méghozzá úgy, hogy a teljes gyártási-ellátási folyamat a Strasburggal szomszédos Brumath mellett található üzemben összpontosulna.

huawei_bbu

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A számításokat végül keresztülhúzta a koronavírus-világjárvány, ám a Reutersnak névtelenül nyilatkozó források szerint a Huawei gyár építése jövőre megkezdődhet, francia kormányzati körök pedig arra számítanak, hogy a gyár 2025-ben kezdheti majd meg a termelést.

Bár a Huawei 5G-s mobilhálózati eszközeinek (különböző bázisállomás-alkotóelemek és maghálózati komponensek) beszerzésére és üzemeltetésére Franciaországban is szigorúbb szabályok vonatkoznak, az európai politika láthatóan igyekszik megtalálni a módját annak, hogy a világ két legerősebb gazdasága közül mindkettővel kapcsolatba tudjon maradni - Kína jelenleg Franciaország harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere az Európai Unió és az Egyesült Államok után.

A Huawei az előző évtized végétől fokozatosan felerősödő kiberbiztonsági aggályokra válaszul először a transzparens működését hangoztatva kiberbiztonsági központot nyitott jelképesen éppen Brüsszelben, ahol minden érintett betekintést nyerhet a termék- és szoftverfejlesztési folyamatokba.

Ez azonban láthatóan kevéssé győzte meg a piaci szereplőket és kormányokat, a lokális gyártás ezért ezt emelheti a következő szintre azzal, hogy a teljes termékelőállítási folyamat helyben, a megrendelők számára ellenőrizhetőbb módon zajlik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 14:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.