Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 17. 14:25

Egyre erősebb lábakat növeszt a Huawei saját operációs rendszere

Élénkült a kereslet a HarmonyOS-re fejlesztő szakemberek iránt Kínán belül, mindeközben gőzerővel készül a rendszer következő kiadása, ami már teljesen mellőzi az Android nyílt forráskódjainak használatát.

Magasabb fokozatra kapcsoltak a meghatározó kínai internetes cégek annak érdekében, hogy alkalmazásfejlesztőket toborozzanak a Huawei Technologies HarmonyOS mobilplatformján alapuló projektekhez, miközben az Egyesült Államok feketelistájára került, távközlési berendezéseket gyártó cég egyre sikeresebben terjeszti ki saját operációs rendszerét, ezzel távolodva a Google Android ökoszisztémájától.

HarmonyOS-re fejlesztő szakembereknek nyitott meg pozíciókat többek közt a JD.com e-kereskedelmi óriás, az online játékok kiadásában nagyágyúnak számító NetEase és az élelmiszer-kiszállításban piacvezető Meituan. Utóbbi, pekingi székhelyű cég 40 000 és 60 000 jüan (5492-8238 USD, tehát körülbelül 1,9-2,8 millió forint) közti sávban kínál havi fizetést a „HarmonyOS-tapasztalattal rendelkező” alkalmazásfejlesztőknek. A JD.com és a NetEase eközben állítólag fejlesztőket keres a Huawei okostelefonjaira tervezett konkrét alkalmazásokhoz - írja a helyi South China Morning Post.

A nagy internetes cégek toborzási törekvései azt mutatják, hogy a Huawei stratégiája egyre jobban működik, hogy a HarmonyOS mint alternatív ökoszisztéma nagyobb teret nyerhessen az amerikai szankciók hatásainak ellensúlyozása érdekében. Richard Yu Chengdong, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója augusztusban úgy nyilatkozott, hogy több mint 700 millió eszközön fut a HarmonyOS rendszer, és több mint 2,2 millió külső fejlesztő készít alkalmazásokat a platformra.

harmonyos_2_upgrade

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Yu elmondása szerint a HarmonyOS Next, a mobilplatform következő iterációja elhozza majd  az Android-alapú alkalmazások támogatásának megszüntetését a vállalat összes, az új operációs rendszerrel telepített eszközén. A vállalat várhatóan a jövő év első negyedévében piacra dobja Next rendszerének fejlesztői előzetes verzióját, ez a kiadás már saját kernellel és rendszeralkalmazásokkal készül, a Kínából származó információk szerint nem támaszkodik az Android Open Source Project kódjaira.

A StatCounter szerint a Google Android továbbra is a legnépszerűbb mobil operációs rendszer világszerte, szeptemberben nagyjából 70 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A Huawei alternatív ökoszisztémája augusztus végén kapott nagy lökést, amikor a vállalat piacra dobta a Mate 60 Pro okostelefont, az első 5G-s készüléket a Mate 40 sorozat 2020-as megjelenése óta, amit követett egy héttel később  a csúcskategóriás Mate 60 Pro+ okostelefon előértékesítése.

A Counterpoint Research technológiai tanácsadó cég októberi jelentése szerint a Huawei a népszerű Mate 60 Pro-nak köszönhetően Kína leggyorsabban növekvő okostelefon-szállítójává vált a harmadik negyedévben, amikor is a vállalatnak 37 százalékos éves növekedést sikerült elérnie.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról