:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 6. 13:37

Hétből hat cég lett végül az EU digitális kapuőre

A döntéssel párhuzamosan vizsgálat indult a Microsoft Bing kereső, az Edge böngésző és a Microsoft Advertising szolgáltatás, az Apple részéről pedig az iMessage üzenetküldő kapcsán.

Az Európai Bizottság a 45 napos felülvizsgálati eljárás után mai döntésével első alkalommal minősítettdigitális piacokról szóló jogszabály (DMA) értelmében kapuőrré hat szolgáltatót: az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft cégeket. A fent sorolt vállalatokon túl eredetileg a Samsung is kapuőri státuszra vonatkozó bejelentést tett, ám a dél-koreai szereplő végül nem került fel a listára, mert egyetlen alapvető platformszolgáltatás tekintetében sem minősül kapuőrnek.  A minősítés összesen a kapuőrök 22 alapvető platformszolgáltatását érinti.

A döntéssel párhuzamosan a Bizottság négy piaci vizsgálatot indított a Microsoft és az Apple bejelentéseinek további értékelésére, mivel úgy ítélte meg, hogy a küszöbértékek teljesítése ellenére a redmondiaktól a Bing kereső, az Edge böngésző és a Microsoft Advertising szolgáltatás, az Apple részéről pedig az iMessage üzenetküldő nem minősülnek kapunak.

gateceeper

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A digitális piacokról szóló jogszabály értelmében az említett vizsgálatok annak megállapítására irányulnak, hogy a vállalatok által benyújtott ellenérvek kellően megalapozottak és igazolják a minősítés mellőzését a szóban forgó szolgáltatások esetében. A vizsgálatot legkésőbb 5 hónapon belül be kell fejezni. Emellett a Bizottság piaci vizsgálatot indított, amely tovább mérlegeli, hogy az Apple iPadOS-t kapuőrnek kell-e minősíteni, bár nem éri el a küszöbértékeket. A digitális piacokról szóló jogszabály szerint a vizsgálatot legkésőbb 12 hónapon belül be kell fejezni.

A Bizottság továbbá arra a következtetésre jutott, hogy bár a Gmail, az Outlook.com és a Samsung Internet Browser elérik a kapuőrré való minősítéshez szükséges küszöbértékeket, az Alphabet, a Microsoft és a Samsung kellően megalapozott érveket nyújtott be arra vonatkozóan, hogy ezek a szolgáltatások nem minősülnek kapunak az adott alapvető platformszolgáltatások tekintetében. A Bizottság ezért úgy határozott, hogy nem minősíti alapvető platformszolgáltatásnak a Gmailt, az Outlook.comot és a Samsung Internet Browsert.

A kapuőröknek a minősítésüket követően hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztosítsák a digitális piacokról szóló jogszabály szerinti előírásokat és tilalmakat tartalmazó teljes listának való megfelelést, és ezáltal több választási lehetőséget és nagyobb szabadságot biztosítsanak a kapuőrök szolgáltatásainak végfelhasználói és üzleti felhasználói számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 04:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.