Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 4. 10:39

Közel 15 millió forintos bírság repült az eMAG-nak

Majdnem a 15 millió forintot is eléri az MNB által az Extreme Digital-eMAG Kft.-re kiszabott bírság. A társaság ügyféltájékoztatási tevékenysége számos ponton jogsértő volt, egyes nyilvántartásai is hiányosak voltak és nem igazolta megfelelő mennyiségű versengő hiteltermék elemzését a nemzeti bank szerint.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsősorban a többes ügynöki engedélynek való megfelelésre vonatkozó célvizsgálatot folytatott az Extreme Digital-eMAG Kft.-nél, melynek eredményeként hétfőn közzétett határozatában kötelezte az Extreme Digital-eMAG Kft.-t a feltárt hiányosságok kijavítására, amelyekről 2024. február 5-ig írásban kell beszámolnia a felügyelet részére. A jogsértések miatt az MNB 8,8 millió forint felügyeleti és 6 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a társaságra.

A bank megállapította, hogy az üzemeltető a vizsgált időszakban nem tett eleget az összehasonlításra alkalmas termékelemzési kötelezettségének, nem tudta igazolni az MNB felé kellő számú, egymással versengő hiteltermék bemutatását ügyfelei számára. Emellett szintén nem tett maradéktalanul eleget a pénzügyi szolgáltatás közvetítését megelőző, a pénzpiaci közvetítőre vonatkozó, valamint a hitelszerződés megkötését megelőző tájékoztatási kötelezettségének.

emag_kiemelt

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A hitelező, a hitelközvetítő a hitelszerződés megkötését megelőzően a fogyasztó részére köteles olyan felvilágosítást adni, amelynek alapján a fogyasztó felmérheti, hogy az igénybe venni tervezett hitel megfelel-e az igényeinek és pénzügyi teljesítőképességének.

Ennek során a többes ügynök köteles a fogyasztó rendelkezésére bocsátani a különböző ajánlatok összehasonlításához szükséges információkat, hogy a fogyasztó megalapozott döntést hozhasson a hitelszerződés megkötéséről.

A bank szerint az Extreme Digital-eMAG Kft. közvetítői nyilvántartása hiányos volt, nem volt alkalmas az érintett közvetítői személyi állomány számbavételére, valamint az előírt szakmai képesítési követelmények meglétének megállapítására. A vizsgálat során az Extreme Digital-eMAG Kft. nem tudott megfelelő, tételes, termékszintű nyilvántartást bemutatni a kötelező képzésekről, továbbképzésekről sem.

A szakmai képzések körében a cég nem gondoskodott teljeskörűen a jogszerű értékesítés feltételét jelentő képzések, továbbképzések megtartásáról. Előzőkből is kifolyólag fordulhatott elő, hogy az adott termék vonatkozásában megfelelő szakmai ismeretekkel nem rendelkező személyek végeztek értékesítési tevékenységet. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.