Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 27. 11:58

Visszavonulót fúj a TikTok-tulaj a játékbizniszben

Szerkezeti átalakítást hajt végre a kínai ByteDance a játékokat fejlesztő részlegen, ami magával hozza a dolgozók leépítését is, közeli források szerint pedig nem kizárt akár az egész márka felszámolása sem.

A TikTok-tulajdonos ByteDance játékkiadással kapcsolatos ambíciói rövid életűnek – és emellett meglehetősen költségesnek – bizonyultak. A ByteDance videójátékpiaci terveire azután kezdett el jobban figyelni a szegmens, hogy a cég hat fő üzleti egysége közé került a gaminggel foglalkozó üzletág, ezzel kihívójává válva a Tencent, a NetEase és a MiHoYo cégeknek. Két év mérsékelt gőzzel folyó munka után a Nuverse néven említett játékrészleg azonban még inkább visszavesz a tempóból, ami a munkaerőállomány leépítésében nyilvánul meg, de nem kizárt a részleg teljes felszámolása sem a Reutershez közelálló források elmondása alapján.

A ByteDance szóvivője szerint pusztán arról van szó, hogy a hosszútávú stratégia szempontjából fontos növekedési területekre fókuszálva rendszerint felülvizsgálja működését, és annak megfelelően hozza meg üzleti döntéseit. Egy közelmúltbeli felülvizsgálat után pedig az a döntés született, hogy szerkezetátalakítást hajtanak végre a játéküzletágon: a cég egyelőre még nem közölte, hogy a 2021-re már 3000 főre hízott Nuverse részlegről hány alkalmazottat küld el pontosan, így azt sem erősítette meg, hogy végleg beszántja-e az egész részleget, vagy csak takarékra teszi.

bytedance

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A kínai cég jelentős összegeket költött felvásárlásokra is, többek közt 4 milliárd dollárt adott a Moonton nevű sanghaji stúdióért, amin hamarosan túladni tervez egy szaúd-arábiai vevőnek, ez szintén erősíti azt a feltételezést, hogy lekerül a fókusz a területről. A lap szerint a leépítés után a kínai óriás magát a Nuverse gaming brandet is teljesen felszámolhatja, ezzel demonstrálva, hogy visszavonul a mainstream játékfejlesztéstől.

A ByteDance mindkét riválisa, a Tencent és a NetEase több erőforrást fordított a hosszabb fejlesztési ciklusú játékokra a Nuverse-nek pedig két év alatt nem sikerült semmilyen kereskedelmi sikert felmutatnia annak ellenére, hogy a ByteDance kiemelt helyre pozicionálta.

A Nuverse tömeges elbocsátásai egyben a kínai online piac jelenlegi állapotát tükrözi, amihez hozzájárult az elmúlt években bevezetett széles körű szabályozási szigor. Az üzleti élet visszaesése és a munkaerő-leépítések különösen a videójáték-szektort érintették, a fontos engedélyek jóváhagyásának szüneteltetése után a terület növekedését jelentősen nehezebbé teszik a makrogazdasági kihívások.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról