Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 7. 12:39

Működésbe állt a TikTok írországi adatközpontja

Elindult az európai felhasználók adatainak migrálása.

A TikTok megkezdte az európai felhasználók adatainak migrálását írországi adatközpontjába, miután végre működésbe állt a 2020 óta épülő létesítmény a Project Clover kezdeményezés részeként. A késve indított migrációs folyamat valószínűleg csak 2024 negyedik negyedévében zárul le a jelenlegi becslések alapján. A közösségi cég év elején jelentette be, hogy  további két adatközpont üzemeltetését tervezi Európában (egy második központot szintén Írországban, és egy másikat Norvégiában állítana működésbe), hogy enyhítse a felhasználói adatok biztonságával kapcsolatos aggodalmakat, és a vállára helyeződő szabályozási nyomást. Az építkezési munkálatok jelenleg is zajlanak, és egyelőre nem tudni, mikor lehet használatba venni a további két épületet.

A videós szolgáltatás egyben azt is bejelentette, hogy az NCC Group kiberbiztonsági céget bízta meg az adatközponti munka független ellenőrzésével és auditálásával. A biztonsági szakértők minden „gyanús vagy rendellenes hozzáférési kísérletetre” reagálnak a jövőben, egyben biztosítva, hogy csak a hitelesített dolgozók férhessenek hozzá a felhasználók érzékeny információihoz. Az elsődleges cél arról biztosítani a hatóságokat, hogy a Kínai Kommunista Párt nem férhet hozzá, és nem manipulálhatja az európai felhasználók szolgáltatáson belül gyűjtött személyes adatait, mivel azok így Európa határain belül maradnak. 

datacenter

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A TikTok friss számai szerint az alkalmazásnak havi 125 millió aktív európai felhasználója volt 2022. augusztus és 2023. január között, amivel az uniós digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) keményebb szabályai alá esik. Az európai bizottság szerint azok a platformok, amelyek 45 millió felhasználót elérve az Unió lakosságának több mint 10%-ához eljutnak, rendszerszintűnek minősülnek, és nemcsak a saját kockázataik ellenőrzésére vonatkozó konkrét kötelezettségek hatálya alá tartoznak, hanem egy új felügyeleti struktúra hatálya alá is.

Az amerikaiak tavaly év végén betiltották a TikTok használatát kormányzati eszközökön, egy közelmúltban benyújtott kétpárti törvényjavaslat pedig általánosságban is ellehetetlenítené a szolgáltatás működését az államokban. Az EU eddig leginkább pénzbírságokkal szankcionálta az amerikai technológiai nagycégeket az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt.

Hogy Európa hangnemet vált, nem meglepő azután, hogy a ByteDance az év elején elismerte, hogy több újságíró tartózkodási helyét a TikTokon keresztül sikerült lenyomozni. Mindemellett a közösségi szolgáltatásoknak az európai digitális szolgáltatásokról szóló törvénynek is meg kell felelniük szeptemberig, miután az unió komolyabban veszi a privátszférát és adatvédelmet.

A kínai nemzetvédelmi törvények értelmében a TikTok anyavállalata, a ByteDance és más kínai technológiai cégek kénytelenek lennének megosztani felhasználói adatokat Pekinggel kormányzati kérésre, aminek kapcsán a TikTok elismerte, hogy az európai felhasználóira vonatkozó adatokhoz is hozzáférhetnek a Kínában dolgozó alkalmazottak. A cég mindazonáltal azt állítja, hogy hajlandóságot mutat arra, hogy az európaiak adatait kizárólag Európán belüli dolgozza fel, ennek a szándéknak a bizonyítására jelenthette be a további új adatközpontok létesítését.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.