Szerző: Koi Tamás

2023. november 21. 10:45

Ömlik a pénz a felújított kütyük forgalmazóihoz

Világszerte óriási összegeket pumpálnak felújított kütyükre specializálódott startupokba a különböző alapok és (angyal)befektetők, miután az újabb készülékeket - okostelefonokat, tableteket, PC-ket - lényegesen kevesebben engedhetik meg maguknak, mint évekkel ezelőtt.

A globális gazdasági helyzet új lehetőséget teremtett azoknak a startupoknak, induló vállalkozásoknak, melyek nagyban értékesítenek különböző felújított elektronikai eszközöket, jellemzően informatikai és telekommunikációs berendezéseket, azaz okostelefonokat, tableteket és PC-ket. A jelek szerint legalábbis a felhasználók többsége továbbra is ragaszkodik az időszakonkénti készülékcseréhez, ám az új kiszemelt már nem feltétlenül új modell, hanem adott esetben a néhány évvel ezelőtti, ugyanakkor teljesítményét tekintve ma is teljes mértékben helytálló csúcsot képviseli - lényegesen olcsóbban.

A Crunchbase cikke szerint az ilyen - felújított -kütyükben utazó cégekbe az elmúlt évek során elképesztő mennyiségű, több milliárd dollárnyi tőke áramlott, az invesztíciók tempója pedig különösen az utóbbi időszakban gyorsult fel részben a fent említett keresletnövekedésre válaszul, részben pedig azért, mivel a felújított berendezések forgalmazása alapvető összhangban van azokkal a klímacélokkal, melyek az elektronikai hulladék drasztikus csökkentését javasolják vagy írják elő.

reboxed

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A lap által kigyűjtött adatok szerint a felújított elektronikai eszközöket forgalmazó startupok körében már olyan nehézsúlyú szereplők is találhatók, mint a francia Back Market, mely mostanáig több mint egymilliárd dollárnyi tőkét vont be sikeresen, de külön említi a cikk a lista negyedik helyén álló, bécsi székhelyű Refurbedet, mely a napokban esett túl egy 57 millió dollár értékű tőkebevonáson, ezzel a cég mostanáig összességében csaknem 131 millió dollárnyi befektetéshez jutott hozzá.

A felújított mobilokban és tabletekben utazó startupok közül a befektetők által legkedveltebb kelet-európai szereplő a bukaresti székhelyű Flip, melybe a régió egyik legnagyobb e-kereskedőjének számító eMAG tolt be csaknem nyolcmillió eurót. A Flip egyben az egyetlen olyan, erre a termékköre szakosodott kereskedelmi vállalkozás, mely magyarországi webshoppal is rendelkezik (mely hazánkban Rejoy néven működik - a hasonló picterek felkapottságáról sokat elárul, hogy a cég éppen ma közölte, hogy a Black Friday időszak alatti forgalma ötszörösére nőtt a tavalyihoz képest).

A trendek hatására a szegmensben az ügyfelekkel tradicionálisan szoros kapcsolatot ápoló mobilszolgáltatók is óvatos puhatolózásba kezdtek, Nagy-Britanniában például a napokban ment híre, hogy a BT Csoport megkörnyékezte a helyi használtpiac egyik legnagyobb szereplőjét, a musicMagpie-t, de árul már használt mobilokat a Magyar Telekom is saját webshopjában.

a címlapról