:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 30. 12:53

Milliárdos üzletté vált itthon a használt mobil

Egy év leforgása alatt - részben a körülmények szerencsés összjátékának köszönhetően - nagyot ment Magyarországon a kelet-európai használtmobil-piac egyik prominens szereplője a Flip Technologies, mely hazánkban Rejoy néven árul használt, felújított készülékeket.

Sokat profitált a megváltozott okostelefon-birtoklási és vásárlási szokásokból a romániai Flip Technologies magyarországi divíziója, mely Rejoy néven tavaly szeptember végén kezdte meg használt okostelefonok értékesítését hazánkban. 

A cég ma kiadott sajtóközleménye szerint a tavaly őszi nyitást követő egy évben mintegy 14 ezer készüléket értékesített a felületen, illetve ötezret vásárolt fel az eladóktól, melyeket aztán az alapos vizsgálatot és a szükséges javításokat követően kihelyezett online értékesítési felületére. A Rejoy magyarországi jelenlétének első évében közel 2 milliárd forintos forgalmat bonyolított itthon (azaz egy használt készülék átlagos ára 142800 Ft volt), és mintegy 655 millió forintot fizetett ki azoknak a felhasználóknak, akik a piacterén adták el a már nem használt készülékeiket.

refurb_phones

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az vevők körében továbbra is az Appe iPhone-jai a legkedveltebbek: az elmúlt 12 hónapban a Rejoytól magyar ügyfelek által megrendelt készülékek csaknem háromnegyede (73%) iPhone volt, darabszám alapján a legkedvezőbb ár-érték arányú iPhone 11, iPhone SE (2020), és iPhone 12 készülékekből talált gazdára a legtöbb a magyar vásárlók körében. 

A fenti típusok a 35-44 éves vásárlók körében a legnépszerűbbek, míg a fiatalabb vásárlók közül különösen sokan rendelik a nagyobb tudású, Pro vagy Pro Max típusú iPhone 13-14 modelleket a Rejoy saját kutatása szerint. Az iPhone-ok elsődlegesen azért ilyen népszerűek a felújított eszközök piacán, mert az Apple különösen hosszú szoftveres támogatást nyújt hozzájuk.

A Rejoy a fenti értékesítési darabszámmal azonnal a legnagyobb forgalmú hazai online okostelefon- és tablet-értékesítők közé pozícionálta be magát - ebben a szegmensben évek óta a Magyar Telekom értékesíti a legtöbb eszközt, 2022-ben a távközlési cég 92 ezer okostelefont adott el online.

A Telekom éppen a hónap elején jelentette be, hogy felújított mobilok forgalmazásába kezd, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a mobilcég a Rejoy-jal ellentétben használt mobilokat nem vásárol fel közvetlenül a lakosságtól, a felújított készülékeket kizárólag nagykereskedelmi partnerétől szerzi be.

A Rejoynál egyébként jelenleg az itthon eladott készülékek csupán harmadát használta korábban magyar tulajdonos, a cég a jövőben ezt az arányt jelentősen javítani kívánja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 16:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.