Szerző: Koi Tamás

2023. október 30. 12:53

Milliárdos üzletté vált itthon a használt mobil

Egy év leforgása alatt - részben a körülmények szerencsés összjátékának köszönhetően - nagyot ment Magyarországon a kelet-európai használtmobil-piac egyik prominens szereplője a Flip Technologies, mely hazánkban Rejoy néven árul használt, felújított készülékeket.

Sokat profitált a megváltozott okostelefon-birtoklási és vásárlási szokásokból a romániai Flip Technologies magyarországi divíziója, mely Rejoy néven tavaly szeptember végén kezdte meg használt okostelefonok értékesítését hazánkban. 

A cég ma kiadott sajtóközleménye szerint a tavaly őszi nyitást követő egy évben mintegy 14 ezer készüléket értékesített a felületen, illetve ötezret vásárolt fel az eladóktól, melyeket aztán az alapos vizsgálatot és a szükséges javításokat követően kihelyezett online értékesítési felületére. A Rejoy magyarországi jelenlétének első évében közel 2 milliárd forintos forgalmat bonyolított itthon (azaz egy használt készülék átlagos ára 142800 Ft volt), és mintegy 655 millió forintot fizetett ki azoknak a felhasználóknak, akik a piacterén adták el a már nem használt készülékeiket.

refurb_phones

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az vevők körében továbbra is az Appe iPhone-jai a legkedveltebbek: az elmúlt 12 hónapban a Rejoytól magyar ügyfelek által megrendelt készülékek csaknem háromnegyede (73%) iPhone volt, darabszám alapján a legkedvezőbb ár-érték arányú iPhone 11, iPhone SE (2020), és iPhone 12 készülékekből talált gazdára a legtöbb a magyar vásárlók körében. 

A fenti típusok a 35-44 éves vásárlók körében a legnépszerűbbek, míg a fiatalabb vásárlók közül különösen sokan rendelik a nagyobb tudású, Pro vagy Pro Max típusú iPhone 13-14 modelleket a Rejoy saját kutatása szerint. Az iPhone-ok elsődlegesen azért ilyen népszerűek a felújított eszközök piacán, mert az Apple különösen hosszú szoftveres támogatást nyújt hozzájuk.

A Rejoy a fenti értékesítési darabszámmal azonnal a legnagyobb forgalmú hazai online okostelefon- és tablet-értékesítők közé pozícionálta be magát - ebben a szegmensben évek óta a Magyar Telekom értékesíti a legtöbb eszközt, 2022-ben a távközlési cég 92 ezer okostelefont adott el online.

A Telekom éppen a hónap elején jelentette be, hogy felújított mobilok forgalmazásába kezd, lényeges különbség ugyanakkor, hogy a mobilcég a Rejoy-jal ellentétben használt mobilokat nem vásárol fel közvetlenül a lakosságtól, a felújított készülékeket kizárólag nagykereskedelmi partnerétől szerzi be.

A Rejoynál egyébként jelenleg az itthon eladott készülékek csupán harmadát használta korábban magyar tulajdonos, a cég a jövőben ezt az arányt jelentősen javítani kívánja.

a címlapról