Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 17. 10:52

Egy Windows app a Microsoft új svájcibicskája

A Microsoft felhő- és távoli számítógépes szolgáltatásait használóknak biztosít kezdőképernyőt az új Windows App nevű alkalmazás, ami ismét azt erősíti, hogy a cégnek komoly tervei vannak a felhővel.

Webes böngészőben, iOS-en, iPadOS-en és macOS-en futtatható Windows alkalmazást adott ki a Microsoft, ami lényegében a korábbi Windows 365 appot alakítja át egy központi hubbá.  A Windows App segítségével a felhasználó egyetlen felületen férhet hozzá a Windows 365-höz, a Microsoft Dev Boxhoz és az Azure Virtual Desktophoz, valamint a távoli asztali szolgáltatásokhoz és a távoli számítógépes szolgáltatásokhoz.

A Windows App több monitort is támogat egyéni megjelenítési felbontásokkal és méretezéssel, valamint eszközátirányítással olyan perifériákhoz, mint a webkamerák, tárolóeszközök és nyomtatók.  A cég számára nem idegenek a különféle, számítógépekhez való távoli csatlakozásra szánt alkalmazások, például a Remote Desktop Connection, de a dedikált „Windows App” utal annak a korábban hallott tervnek a komolyságára, hogy idővel a Windows felhőből  futtathatóvá váljon.

A redmondi szoftvercég egy dedikált, webes fókuszú Windows-csapatot állított fel szeptemberben, miután Panos Panay, a Surface és a Windows korábbi vezetője átigazolt az Amazonhoz. Az új „Windows and Web Experiences” csapat nagyrészt a mesterséges intelligencia által vezérelt webszolgáltatások kiépítésére összpontosít a Windows köré építve, az eddigi információk alapján.

windows-devices

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows App előzetes verziója a felsoroltakon túl más platformon még nincs jelen, egyelőre Androidon sem. Továbbá egyelőre a Microsoft vállalati fiókjaira korlátozódik, mivel elsősorban rendszergazdáknak és fejlesztőknek szánja a cég, de idővel a tesztidőszak után a hétköznapi fogyasztók számára is megnyílik a lehetőség személyes Microsoft-fiókon keresztül, legalábbis erősen erre utal a bejelentkezési képernyő, ahol már látható (de nem használható) a személyes fiókok használatára vonatkozó gomb.

Korábban az FTC-Microsoft meghallgatás részeként került nyilvánosságra egy belsős dokumentum, ami árulkodik a cég stratégiájáról. A Windows 365 egy olyan szolgáltatás, amely a Windows 10, vagy Windows 11 teljes verzióját streameli az eszközökre, és eddig csak a kereskedelmi ügyfelekre korlátozódott, de a Microsoft ugyanezt szeretné tenni a Windows 11-gyel úgy, hogy szélesebb kör számára teszi elérhetővé előfizetéses szolgáltatás keretén belül.  

A Windows 11 felhőbe való átterelése annak a hosszútávú elképzelésnek a része, amely szerint a felhő lehetővé teszi majd, hogy a mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatások határozzák meg a felhasználó digitális élményeit.

a címlapról