:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 2. 13:47

Megjelent a Windows 11 éves nagy frissítése

A Windows 11 2023 Update már alapértelmezetten bekapcsolja az összes új Windows-funkciót, amelyek a múlt hónap elején jelentek meg, többek közt a rendszerbe épített Copilot asszisztens is elérhetővé válik.

Szélesebb körben is elindult a Windows 11 soron következő, éves nagy frissítésének bevezetése, ami többek közt magába foglalja az OpenAI népszerű ChatGPT szolgáltatására hajazó Copilot nevű chatbot kifejezetten Windowsra fejlesztett, PC-s változatát. A korábban Windows 11 23H2 néven emlegetett, de hivatalosan Windows 11 2023-nak elnevezett kiadásban elérhető funkciók nagy részét a Microsoft már a múlt hónap elején kiadta egy opcionális frissítőcsomag részeként. Így az új verziószámú csomag lényegében annyi újdonságot mutat, hogy az új funkciók már alapértelmezetten a rendszer részei.

A Copilot generatív mesterségesintelligencia-szolgáltatást a felhasználók a Win+C billentyűparancs segítségével vagy a tálcáról hívhatják elő, hogy szöveges alapon, vagy hangutasításokkal kérjék meg feladatok végrehajtására. A rendszeren belül az asszisztens többek közt olyan műveletekre képes, mint a szöveges dokumentumok összefoglalása, az ablakok hatékonyabb és gyorsabb rendezgetése, vagy a képek hátterének kivágása, elhomályosítása.

windate

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A StatCounter adatai szerint a Windows 11 jelenleg az asztali számítógépek 24%-án fut, míg a 2025 októberéig támogatott Windows 10 a piac csaknem 72%-át fedi le, továbbra is lassan halad a legfrissebb rendszer adaptációja. A váltást természetesen nem könnyítik meg a Windows 11 hardveres követelményei, főként a processzorokra vonatkozó minimimum kitételek, de egyesek szerint a szoftveres újítások sem feltétlen sem annyira vonzóak, hogy átváltsanak a már megszokott rendszerről. A játékosok láthatóan lelkesebbek: a Steam statisztikái szerint a gamerek által használt operációs rendszereknél 37,4 százalékos részesedése van az új Windowsnak, ami jóval magasabb a StatCounter átlagos felhasználókat néző arányánál.

A Windows 23H2 további érdekességei közé tartozik még egy virtuális videószerkesztő, a képernyőmentések egyszerűbb készítése, az MI-vel okosított Paint képszerkesztő, a tálca jobb személyreszabhatósága, az automatikus mentéseket készítő Jegyzettömb. A korábbi kiadásokban Chat néven található alkalmazást váltotta a Microsoft Teams ingyenes verziója, ami alapértelmezetten programként a tálcára tűzve található. A frissítés a szokásos módon a Windows Update menüjén keresztül érkezik a kompatibilis eszközökre.

Mivel a Windows éves frissítések két évig élvezhetik a redmondiak támogatását, ez azt jelenti egyben, hogy a  Windows 11 kezdeti, 21H2-es kiadásához már nem érkeznek új frissítőcsomagok a jövőben, a 22H2-es kiadás pedig körülbelül egy év múlva válik "elavulttá".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 21:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.