Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 7. 10:55

Háromszor olcsóbb elődjénél a GPT-4 Turbo

Már áprilisig is tisztában van a világ történéseivel az OpenAI legújabb nagy nyelvi modellje, ami nem csak hogy pontosabb és naprakészebb, de olcsóbb is az ügyfelek számára.

A ChatGPT mögött álló OpenAI hétfőn tartotta meg első nagyszabású fejlesztői eseményét, ahol többek közt egy új nagy nyelvi modell (LLM) mellett az olcsóbb GPT-modellek árazását érintő módosításokat és érdekes statisztikákról szóló híreket is megosztott Sam Altman vezérigazgató, karöltve a Microsoft-vezér Satya Nadellával. A márciusban bejelentett, majd július óta elérhető GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer 4) nagy nyelvi modell utódjaként érkező GPT-4 Turbo a startup eddigi legfejlettebb modellje.

A betanításhoz használt adathalmaz naprakészebb az elődnél, már nem csak a 2021 szeptemberig, de az idén áprilisig megtörtént eseményekkel is tisztában van a modell a válaszadáshoz, ami ugyan még mindig lehetőséget ad az elavulásra, de már jobbá teszi a helyzetet – a közelmúltban bevezetett internetes keresési képességének köszönhetően viszont a közelmúltbeli információkhoz is hozzáfér, és el tudja irányítani a felhasználót a releváns oldalakra.

Sikerült jelentősen, a sima GPT-4-hez képest négyszeresére növelni a kontextusablakot, azaz hogy meddig és milyen sok információra képes visszaemlékezni a beszélgetésekből: a Turbo esetében ez 128 ezer token, ami nagyjából egy 300 oldalas könyvnek felel meg, vagyis nagyjából ilyen hosszúságú szöveget is képes feldolgozni és summázni a modell. A korábbi verziók esetében ez még eleinte 3000 szó volt.

gpt

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A frissített modell a függvényhívásban is jobban teljesít és pontosabban hajtja végre a megadott utasításokat. Képes kezelni a több feladatot kérő promptokat, és nagyobb valószínűséggel adja vissza a megfelelő függvényparamétereket. A GPT-4 Turbo előzetesét egyelőre a fizetős ügyfelek szűk köre éri el, a későbbi szélesebb körű elérhetőséggel kapcsolatban egyelőre még nem osztottak meg ütemtervet a fejlesztők.

Kedvező hír az ügyfelek számára, hogy a GPT-4 Turbo elődjénél jutányosabb áron lesz hozzáférhető: 0,01 dollárba fog kerülni 1000 bemeneti token (a szöveg vagy kód egysége, amit az LLM-k értelmezni tudnak), míg 0,03 dollárba 1000 kimeneti token, így háromszor olcsóbb, mint a GPT-4 használata. A GPT-4 legújabb verziója továbbra is fogadja a képpromptokat, szövegfelolvasó kéréseket, és integrálja az októberben bejelentett DALL-E 3 képgenerátori képességeit.

Az OpenAI közölte, hogy felelősséget vállal az ügyfelek esetleges szerzői jogi vitáiért, hasonlóan a Microsofthoz. A redmondi cég szeptember végén jelentette be, hogy  a Copilot Copyright Commitment kezdeményezéssel lényegében átvállalja a szerzői jogi kötelezettségvállalást kereskedelmi ügyfeleitől, hogy védettséget biztosítson a Copilot szolgáltatások használata során felmerülő jogi követelésekkel szemben. Ez egy ígéret arra, hogy a vállalat megvédi ügyfeleit, és kifizeti az ilyen jellegű perekből eredő károk vagy egyezségek költségeit, de csak akkor, ha a felperesek "használták a termékekbe épített védőkorlátokat és tartalomszűrőket". Az OpenAI ugyanilyen programot kínál majd Copyright Shield néven, ami a ChatGPT Enterprise és az OpenAI fejlesztői platform általánosan elérhető funkcióira terjed ki.

A bevezetése után hónapokkal rekordot döntő ChatGPT-nek mára már körülbelül 100 millió heti aktív felhasználója van a cég hétfői közlése szerint, a Fortune 500-as cégek több mint 92%-a használja a platformot, szemben az augusztusi 80%-kal, olyan iparágakban, mint a pénzügyi szolgáltatások, a jogi alkalmazások vagy az oktatás.

a címlapról